Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ochrana obetí pred druhotnou viktimizáciou by sa mohla zvýšiť

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelizácia by v prípade schválenia mohla nadobudnúť účinnosť 15. marca 2023.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ochrana obetí trestných činov pred druhotnou viktimizáciou by sa mohla zvýšiť. Vyplýva to z novely Trestného poriadku, ktorou by sa mal upraviť aj zákon o obetiach trestných činov. Poslanci Národnej rady (NR) SR legislatívnu zmenu v piatok posunuli do druhého čítania. Autori novely argumentujú, že síce platný právny poriadok poskytuje obzvlášť zraniteľným obetiam zvýšenú formu ochrany, stále nie dostatočná.

Poslanci navrhujú napríklad pri výsluchu svedka upraviť pravidlo, že ho vedie osoba rovnakého pohlavia, ako je pohlavie vyslúchaného. Po novom by ho mohla viesť alebo tlmočiť osoba, ktorej pohlavie si zvolí svedok. Navrhujú tiež, aby bolo možné klásť otázky smerujúce do intímnej oblasti vypočúvanej obete, len ak je to nevyhnutné pre objasnenie skutočností dôležitých pre trestné konanie. "Dôvodom sú signály o zasahovaní do osobnej integrity vyslúchaných osôb bez zrejmého súvisu s vyšetrovanou kauzou," uviedli predkladatelia.

Pri výsluchu svedka mladšieho ako 18 rokov navrhujú predkladatelia nahradiť pojem "páchateľ" troma kategóriami osôb, a to osobou, ktorú obeť označila za páchateľa; osobou, ktorá je podozrivá zo spáchania trestného činu, alebo osobou proti ktorej sa vedie trestné konanie. Ak sa bude výsluch týkať aj týchto osôb, v zmysle novelizácie by sa mal vykonávať ohľaduplne a po obsahovej stránke tak, aby sa v ďalšom konaní nemusel opakovať.

V zákone o obetiach trestných činov navrhujú obdobne upraviť pojem "páchateľa". Predkladatelia novely ozrejmili, že orgány činné v trestnom konaní a súdy by mali byť podľa úpravy povinné používať vhodné miestnosti, alebo prijímať opatrenia na zabránenie styku osoby, ktorú obeť označila za páchateľa, ktorá je podozrivá z trestného činu, alebo je proti nej vedené trestné konanie s obeťou alebo jej rodinnými príslušníkmi.

Novelizácia by v prípade schválenia mohla nadobudnúť účinnosť 15. marca 2023.