Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ochrana prírody: Opäť sa objavujú prípady vypaľovania suchej trávy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Úmyselným a cieľavedomým vypaľovaním dochádza aj k porušovaniu zákonov a za to sa udeľujú vysoké pokuty, uviedli ochranári.

Bratislava 24. marca (TASR) - S prichádzajúcou jarou sa opäť objavujú prípady vypaľovania suchej trávy. Toto obdobie je charakteristické veľkým nárastom vzniku požiarov v prírode. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojej webovej stránke.

"Požiarmi dochádza k ničeniu prirodzených stanovíšť rastlinných a živočíšnych druhov, narušeniu ekologickej rovnováhy v prírode, znižovaniu rozmanitosti života na Zemi, ako aj k vzniku rozsiahlych ekonomických škôd," skonštatovali ochranári.

Približujú, že na popol sa menia rastliny, živočíchy, hniezda vtákov s vajíčkami alebo mláďatami. Dochádza aj k usmrteniu zvierat v dôsledku dymu. "Vypaľovanie a zakladanie ohňov sú najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírode, ktoré majú za následok mnohokrát nevyčísliteľné škody," upozornila ŠOP.

Úmyselným a cieľavedomým vypaľovaním dochádza aj k porušovaniu zákonov a za to sa udeľujú vysoké pokuty, uviedli ochranári. Poukázali, že suchého biologického odpadu z porastov sa dá zbaviť kompostovaním v obecnom alebo súkromnom kompostovisku. Sú na to určené aj veľkoobjemné kontajnery na zber biologického odpadu.

Problém jarného vypaľovania trávy evidujú napríklad v Podpoľaní. V posledných rokoch to má stúpajúci trend. "Najznámejšie prípady boli evidované predovšetkým v "lazníckych" oblastiach Detvy, Hriňovej, Horného Tisovníka či Stožku s najväčším evidovaným požiariskom 80 hektárov," povedal botanik Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Peter Potocký.