Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ochrana psov či mačiek pred týraním by sa mohla rozšíriť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Novela má reagovať aj na mnohé prípady z praxe, keď došlo k utýraniu zvierat, najmä psov v dôsledku výroby "psích mastí".

Bratislava 17. februára (TASR) - Ochrana psov či mačiek pred týraním by sa mohla rozšíriť. Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona, ktorú predložila poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina). Novela by mohla upraviť aj trestnú zodpovednosť za usmrtenie spoločenského zvieraťa.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je predovšetkým upraviť trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera - psa a mačku s cieľom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože, kožušiny a podobne, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody na usmrtenie zvieraťa," píše sa v predložených materiáloch.

Novela má reagovať aj na mnohé prípady z praxe, keď došlo k utýraniu zvierat, najmä psov v dôsledku výroby "psích mastí". Predkladatelia pripomenuli, že aktuálny trestný zákon umožňuje v tomto prípade stíhať páchateľa za týranie, ale nerieši, keď sa s protiprávne usmrteným psom či mačkou ďalej nakladá, a to spracovaním jeho ostatkov na konzumáciu a výrobu mastí.

Legislatívna zmena by mohla zabezpečiť aj zvýšenú trestnoprávnu ochranu zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové a rekreačné účely.