Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ochranár: Sovy možno pozorovať aj v mestách, pomôcť im môže verejnosť

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku

V aktuálnej sezóne sa zatiaľ podarilo zaznamenať viac než 50 zimovísk, na ktorých ornitológovia a ľudia z verejnosti napočítali 800 zimujúcich sov.

Bratislava 28. januára (TASR) - Sovy možno nájsť a pozorovať aj v zastavaných územiach. Členovia Ochrany dravcov na Slovensku preto tieto miesta mapujú. Pomôcť im môže aj verejnosť. TASR o tom informoval Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Najpočetnejšie zimoviská sovy myšiarky ušatej na Slovensku boli nájdené v nížinných oblastiach. Lokality s 50 a viac sovami boli v minulosti napríklad v Trebišove, Kolárove, Nitre a Norovciach. "Najčastejšie ide o skupiny ihličnatých stromov alebo tují, ktoré rastú v okolí kostolov, škôl, na cintorínoch, v parkoch či rodinných záhradách," spresnil Veselovský.

Miesto zimovania a počet jedincov sa môže medziročne meniť. Členovia Ochrany dravcov na Slovensku preto každý rok tieto zimoviská kontrolujú. "Tým, že myšiarky zimujú aj v centre miest a na sídliskách, často dostávame otázky, či myšiarky môžu ublížiť spoločenským zvieratám. Myšiarky korisť prehĺtajú v celku, takže o zvieratá väčšie ako potkan nemajú záujem. Ľudia sa nemusia obávať, že by ublížili ich domácim miláčikom," vysvetlil Veselovský.

Na snímke myšiarka močiarna.
Foto: TASR/Ochrana dravcov na Slovensku


Do mapovania zimovísk sa zapája aj verejnosť. "Ak ľudia poznajú miesto, kde myšiarky zimujú, budeme radi, keď nám o ňom dajú vedieť prostredníctvom sociálnych sietí alebo mailovej adresy mysiarky@dravce.sk. Ideálne je, keď k názvu lokality doplnia aj orientačný počet zimujúcich myšiarok a urobia dokumentačnú fotku stromov, na ktorých sovy zvyknú oddychovať," priblížil Veselovský.

V aktuálnej sezóne sa zatiaľ podarilo zaznamenať viac než 50 zimovísk, na ktorých ornitológovia a ľudia z verejnosti napočítali 800 zimujúcich sov. "Zimoviská mapujeme do polovice februára, neskôr ich myšiarky pomaly opúšťajú a hľadajú si lokality na hniezdenie," dodal Veselovský.