Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ochranári budú monitorovať tri medvieďatá, ktorých matku museli uspať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Keďže plašenie nebolo účinné, odchyt medvedice a jej štyroch mláďat bol plánovaný na jeseň minulého roka. Mláďatá sa mali umiestniť do odchovných zariadení.

Bratislava 4. mája (TASR) – Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR bude naďalej monitorovať situáciu s troma malými medveďmi, ktoré ušli po tom, čo medvedicu a jedno mláďa ochranári uspali pri kontajneroch v meste Vysoké Tatry. Je otázne, či sa ku kontajnerom budú vracať, alebo po negatívnom zážitku zmenia svoj prístup a stiahnu sa späť do lesa. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ŠOP Anna Weissová, podľa ktorej je stále možnosť, že si medvieďatá navyknú na prirodzený spôsob života bez ľudí a odpadu. Štátne lesy Tatranského národného parku pôvodne informovali o dvoch medvieďatách.

Zásahový tím v júni minulého roka analyzoval stav zabezpečenia odpadov na území mesta Vysoké Tatry. Výsledky ukázali, že takmer 43 percent odpadu nie je zabezpečených vôbec a 33 percent je zabezpečených nedostatočne. „Odpadové nádoby mnohých súkromných rekreačných zariadení sú pre medvede voľne prístupné bez akéhokoľvek zabezpečenia, iné sú proti vnikaniu medveďov zabezpečené nedostatočne a jedince medveďa do nich naďalej vnikajú," priblížila Weissová.

ŠOP na základe výsledkov analýzy podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Tá preskúmala podozrenie z nezákonného nakladania s odpadom na území mesta. Ochranári vyzývali Vysoké Tatry na zabezpečenie existujúcich stojísk na odpad, čo postupne začalo. „Na niektorých staničkách pribudli priečne lišty, ktoré by medveďom mali zabrániť pri manipulácii s nádobami na odpad," podotkla Weissová. Zdôraznila však, že takýmto spôsobom nie sú zabezpečené všetky stojiská v meste.

„Mesto Vysoké Tatry podalo v roku 2021 žiadosť na výstavbu nových osem až desať stojísk odpadu (staničiek) z finančných prostriedkov Envirofondu na základe zverejnenej výzvy," uviedla hovorkyňa.

Problémovú medvedicu spozorovali ochranári pri kontajneroch prvýkrát v júni 2020. Vtedy sa ju podarilo odplašiť z intravilánu obce. Začiatkom jesene prišli podľa Weissovej nové hlásenia o jej výskyte. „Zásahový tím medvediu rodinu monitoroval a plašil od septembra do novembra minulého roka a členovia tímu boli na mieste viacmenej každú noc," podotkla. Mláďatá prenikli aj do budovy, kde sa nachádza cukrárenská výroba a tiež do koliby.

Keďže plašenie nebolo účinné, odchyt medvedice a jej štyroch mláďat bol plánovaný na jeseň minulého roka. Mláďatá sa mali umiestniť do odchovných zariadení. „To sa však nepodarilo, keďže sa medvedia rodina pobrala na zimný spánok o niečo skôr," vysvetlila hovorkyňa.

„Členovia zásahového tímu v oblasti mesta Vysoké Tatry opätovne viacero nocí hliadkovali a na jedincov použili metódy plašenia a averzívnej terapie. Všetky použité postupy potvrdili nezvratnú zmenu správania," povedala Weissová s tým, že posledným riešením bolo uspatie mláďaťa a medvedice.