Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ochranári chcú pre medvede viaceré opatrenia, poľovníci reguláciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) minulý týždeň na parlamentnom výbore uviedol, že je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého.

Bratislava 29. júna (TASR) - Lesoochranárske združenie (LZ) Vlk a My sme les navrhujú viaceré opatrenia na riešenie situácie s medveďom. Zastavili by napríklad prikrmovanie či spoločné poľovačky. Poľovníci, naopak, preferujú regulovaný lov. Agrorezort deklaroval, že je pripravený poskytnúť súčinnosť pri riešení problematiky.

Ochranári radia zastaviť prikrmovanie zveri v lesoch. LZ Vlk navrhuje zakázať spoločné poľovačky v oblastiach s výskytom medveďa. Jedince, ktoré už majú zmenené správanie, treba podľa Vlka eliminovať, plašiť, odchytiť alebo usmrtiť. "V oblastiach s výskytom medveďa sú nutné aj isté preventívne opatrenia, napríklad ochrana hospodárskych zvierat, chovov včiel a podobne," poukázalo združenie pre TASR. Regulačný lov medveďom podľa aktivistov nič nerieši. Dôvodom je, že sa neodstreľujú problémové jedince, ale paušálne akýkoľvek medveď. "Ak jedince so zmeneným správaním zostanú v populácii, problém nie je vyriešený," podotkli.

My sme les navrhuje okrem zastavenia prikrmovania, prispôsobiť poľnohospodársku produkciu v oblastiach s výskytom medveďa. "Kukuričné polia predstavujú pre medvede významný zdroj obživy a častý dôvod, pre ktorý schádzajú do tesnej blízkosti ľudí," poukázala organizácia. Ďalej by sa podľa nej mali zabezpečiť kontajnery. Posilniť by sa mal aj zásahový tím pre medveďa hnedého, aby mal väčšie možnosti pohotovo reagovať na situácie v regiónoch.
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tvrdí, že envirorezort by mal dôsledne uplatňovať program starostlivosti o medveďa. Mal by tiež zistiť ich počet a stanoviť hustotu. "V prípade zisteného premnoženia spolupracovať s nami na racionálnom manažovaní tejto lovnej zveri," poukázal pre TASR agrorezort.

V prípade potreby by sa podľa MPRV malo pristúpiť k zmene zákona o ochrane prírody tak, aby sa odstránili ťažkosti pri vydávaní výnimiek vytýkané súdmi a zároveň boli dodržané ustanovenia smernice o biotopoch. Ministerstvo životného prostredia by tiež malo presadzovať otvorenie smernice o biotopoch a preradenie medveďa z prísne chránených živočíchov na tie, ktorých lov podlieha opatreniam. To isté žiada aj Slovenská poľovnícka komora (SPK).

Tá okrem iného tvrdí, že vnadiská pre lesnú zver sú legálne a zákonne zriadené z nariadenia vlády a národného eradikačného plánu pre diviačiu zver proti africkému moru ošípaných (AMO). Poľovníkom pomáhajú podľa SPK efektívne loviť diviakov. Poľovníci za klamstvá označili vyjadrenia o synantropizácii a nekontrolovanom trofejnom love.

Poľovníci zároveň podľa vlastných slov preferujú regulovaný lov. "SPK nikdy netlačila na enormný odstrel medveďov, iba už roky poukazuje na to, že je potrebné znížiť početnosť medveďa v zmysle programu starostlivosti o túto šelmu," uviedla komora. Doplnila, že je potrebné riešiť "vysoké prekročenie priaznivého stavu medveďa" vo vzťahu k jeho nárokom na životný priestor.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) minulý týždeň na parlamentnom výbore uviedol, že je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by mal výsledky v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne.