Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ochranári: Medvedica záchranára zahnala, hlavu si zranil sám pri páde

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR ihneď po udalosti prešetroval incident vo Veľkej Fatre, konštatovala Štátna ochrana prírody.

Banská Bystrica 16. júna (TASR) – V oblasti Národného parku Veľká Fatra zahnala v stredu (15. 6.) medvedica v snahe ubrániť svoje dve mláďatá záchranára Horskej záchrannej služby (HZS) z turistického chodníka. Muž pri úteku spadol a utrpel poranenie hlavy. Priebeh incidentu však nemožno považovať za útok, ktorého dôsledkom bola doškriabaná tvár záchranára. TASR o tom vo štvrtok informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

"Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR ihneď po udalosti prešetroval incident vo Veľkej Fatre. Záchranár vyrušil medvedicu v lesnom teréne, prirodzenom biotope medveďa hnedého. Stret s našou najväčšou šelmou je pre človeka nebezpečný a nie je cieľom situáciu zľahčovať. Napriek tomu upozorňujeme na zámerné skresľovanie informácií a nepodložené šírenia paniky v spoločnosti," konštatovala ŠOP SR.

Naďalej platí výzva, aby občania pri zaregistrovaní medveďov, ktorí sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, túto situáciu ohlásili na linky tiesňového volania 158, 112, 159 alebo Zásahový tím pre medveďa hnedého na číslo 0903 201 879. Informácie o tom, ako sa správať pri strete s medveďom, sú na webe http://zasahovytim.sopsr.sk/.