Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ochranári: Myšiarky cez deň oddychujú v blízkosti ľudí, no sú plaché

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Myšiarky ušaté sa v zimnom období koncentrujú na stromoch v mestách a obciach.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Myšiarky cez deň oddychujú v blízkosti ľudí, no sú plaché. Každé zbytočné vyrušenie ich stojí energiu, ktorou musia cez zimu šetriť viac než inokedy. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

"Napohľad oddychujú, ale stále sledujú svoje okolie. Stačí, aby sa jedna myšiarka vyplašila, a hneď zareagujú aj ostatné jedince. Preto ak ľudia chcú pozorovať myšiarky, mali by dodržiavať bezpečnú vzdialenosť," poukázal Tomáš Veselovský z RPS. Dodal, že keď sa myšiarky na ľudí uprene pozerajú a vystrú sa, znamená to, že sú príliš blízko.

Myšiarky ušaté sa v zimnom období koncentrujú na stromoch v mestách a obciach. "U nás si zväčša vyberú ihličnaté stromy alebo tuje v okolí kostolov, škôl, na cintorínoch, v parkoch alebo rodinných záhradách," priblížil Veselovský.

Prítomnosť myšiarok podľa neho prezradia vývržky popadané pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy, hlavne kosti a srsť z hlodavcov. Najvhodnejší čas na pozorovanie myšiarok je pred západom slnka. Vtedy odlietajú na lov.

Počas zimy organizuje RPS monitoring zimovísk myšiarok ušatých. Budú zaznamenávať lokality, kde myšiarky zimujú, a počet pozorovaných sov. Ľudia môžu pomôcť prostredníctvom Súťaže s myšiarkami. Získané údaje sa využijú pri výskume a ochrane tohto druhu.