Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ochranári vyzývajú v súvislosti s útokom medveďa na obozretnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Zásahový tím poukazuje v tomto období na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré v marci vychádzajú z brlohov. Vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

Martin 17. marca (TASR) - Štátni ochranári vydali v súvislosti s nedávnym útokom medveďa na človeka v Sučianskej doline v okrese Martin výstrahu na vyššiu obozretnosť. TASR o tom v piatok informovali z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Správa o útoku medveďa na človeka v okolí horskej chaty Vendovka v Sučianskej doline sa v médiách objavila začiatkom týždňa. Medializovaný útok podľa komunikačného odboru zatiaľ nenahlásili ani Správe Národného parku Malá Fatra, na území ktorého pravdepodobne k napadnutiu došlo, ani na kontaktných linkách Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová pre TASR ešte v utorok (14. 3.) potvrdila, že ošetrili a prijali pacienta s hryznými poraneniami od medveďa. Bol v stabilizovanom stave. "Zásahový tím bude za predpokladu súhlasu poškodeného v súčinnosti so správou národného parku okolnosti útoku rekonštruovať," ubezpečili z odboru komunikácie ŠOP.

Správa NP Malá Fatra v tejto súvislosti upozorňuje, že pohyb v národnom parku mimo turistického chodníka nie je povolený. Aktuálne je na turistickom chodníku na trase Vendovka - Malý Kriváň jarná uzávera, ktorá potrvá do 15. júna.

Zásahový tím poukazuje v tomto období na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré v marci vychádzajú z brlohov. Vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá. "Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci s cieľom hľadania tzv. zhodov. Jelenie trofeje sa však často snažia nájsť aj nelegálni zberači," dodali z komunikačného odboru. ŠOP preto upozorňuje na zvýšenú opatrnosť a na dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny v súvislosti s pohybom po turistických chodníkoch. Zároveň apeluje na dodržiavanie zákona o poľovníctve.