Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Očkovali ste sa prvou dávkou v zahraničí? Ďalšiu môžete dostať v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Záujemcu vo vakcinačnom centre či v ambulancii zaočkujú a zapíšu to do systému.

Bratislava 3. februára (TASR) - Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyriešilo zapisovanie očkovania zo zahraničia u ľudí, ktorí požadujú doočkovanie na Slovensku. Po novom môže záujemca, ktorý bol predtým zaočkovaný v zahraničí, požiadať o druhú či tretiu dávku aj na Slovensku. NCZI o tom informuje na sociálnej sieti.

"Ak ste absolvovali očkovanie v zahraničí a chcete druhú alebo tretiu dávku dostať na Slovensku, bez registrácie prídete s čestným vyhlásením a potvrdením o očkovaní do vakcinačného centra alebo ambulancie lekára," spresňuje NCZI.

Záujemcu vo vakcinačnom centre či v ambulancii zaočkujú a zapíšu to do systému. "Následne si požiadate o digitálny COVID preukaz EÚ, v ktorom budete mať zapísanú práve podanú dávku," dodalo NCZI.

NCZI spustí od 9. februára proces zapisovania očkovania ľuďom, ktorí boli zaočkovaní v zahraničí a majú záujem o doočkovanie na Slovensku. "Nájdené riešenie zabezpečí tisíckam občanov zaočkovaných v zahraničí slobodu pohybu na území krajín, ktoré uznávajú digitálny COVID preukaz EÚ," priblížila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá

Na stránke korona.gov.sk NCZI zverejní vzor čestného vyhlásenia, v ktorom záujemca o druhú alebo tretiu dávku očkovania proti COVID-19 uvedie pravdivé, úplné a správne údaje. Čestné vyhlásenie následne vytlačí, podpíše a bez registrácie sa dostaví na doočkovanie.

"Na ďalších procesoch uznávania očkovania zo zahraničia pracujeme v súčinnosti s inštitúciami Európskej únie a jej členskými krajinami," dodala Sivá.