Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Od 1. júna oficiálne začína svoju činnosť Úrad európskej prokuratúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úlohou úradu bude zvýšiť mieru postihovania trestných činov priamo či nepriamo postihujúcich finančné záujmy EÚ vo všetkých štátoch na relatívne rovnakú úroveň.

Bratislava 26. mája (TASR) – Od 1. júna oficiálne začína svoju činnosť Úrad európskej prokuratúry (EPPO), ktorého hlavnou úlohou bude vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ. TASR o tom informoval bývalý prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Juraj Novocký, ktorý bol minulý rok menovaný do funkcie európskeho prokurátora ako zástupcu SR.

"Hlavným dôvodom na vznik EPPO je skutočnosť, že ochrane finančných záujmov EÚ sa v členských štátoch až doteraz nevenovala náležitá pozornosť a jej úroveň je v jednotlivých štátoch značne rozdielna. Napriek tomu, že podvody každoročne dosahujú niekoľko stoviek miliónov eur, miera postihu páchateľov týchto činov je pomerne nízka,"
priblížil Novocký.

Úlohou úradu bude zvýšiť mieru postihovania trestných činov priamo či nepriamo postihujúcich finančné záujmy EÚ vo všetkých štátoch na relatívne rovnakú úroveň. "Taktiež zjednotiť niekedy rozdielnu prax orgánov činných v trestnom konaní a súdov pri výkone ich právomoci v tejto oblasti. Súčasne je dôležitým cieľom aj zvýšenie miery návratu protiprávne použitých finančných prostriedkov," vysvetlil.

EPPO bude viesť cezhraničné vyšetrovania podvodov týkajúcich sa finančných prostriedkov EÚ nad 10.000 eur alebo cezhraničných podvodov v oblasti DPH, ak spôsobená škoda presiahla 10 miliónov eur. Spolupracovať bude s vnútroštátnymi orgánmi presadzovania práva a s ďalšími orgánmi, napríklad s Eurojust či európskym policajným úradom Europol.

Sídlom EPPO je Luxemburg, kde už teraz pôsobí 22 európskych prokurátorov za jednotlivé zapojené štáty. Na čele EPPO je hlavná európska prokurátorka Laura Codrua Kövesi, v zastúpení Andreasa Rittera z Nemecka a Danila Ceccarelliho z Talianska. V SR bude pôsobiť spolu päť takzvaných delegovaných prokurátorov, ktorí budú priamo vykonávať vyšetrovanie alebo dohľad nad vyšetrovaním vo veciach patriacich do pôsobnosti EPPO.

"Za SR tak funkciu európskeho delegovaného prokurátora budú vykonávať Renáta Ontkovičová, Katarína Peružeková, Marek Sivák, Milan Cisárik a Peter Krajčovič. Všetci budú naďalej fyzicky pôsobiť v priestoroch ÚŠP v Pezinku," dodal Novocký.

Novocký bol v minulosti prokurátorom ÚŠP v takých kauzách, ako napríklad vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, bratislavskej zločineckej skupiny piťovcov, exsiskára Ľuboša Kosíka, či stávkovacej mafie z Dunajskej Stredy a iných.