Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Od 14. marca sa rušia pandemické obmedzenia na hromadných podujatiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Epidemickú situáciu ďalej pozorne monitorujeme a operatívne pristúpime k prípadnej potrebe úpravy opatrení pri zhoršení či zlepšení epidemickej situácie, dodal rezort v materiáli.

Bratislava 9. marca (TASR) - Od 14. marca sa rušia kapacitné obmedzenia na hromadných podujatiach i obmedzenia prevádzkových hodín. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné. V stredu o tom rozhodla vláda.

Presné pravidlá upravia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zverejnia ich vo štvrtok (10. 3.), potvrdili pre TASR hygienici.

"Týka sa to hromadných podujatí, športových podujatí, fitnescentier, akvaparkov, wellnessov, kde boli zadefinované nejakým spôsobom limity počtu osôb alebo štvorcových metrov," spresnil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. Pripomenul, že budú naďalej fungovať v režime základ.

Zmeniť sa má aj vyhláška týkajúca sa nosenia respirátorov. Mišík ozrejmil, že moderátori v televízii ani prezentujúci na tlačových konferenciách po novom nebudú povinní nosiť respirátor, aby mohli lepšie komunikovať.



Zároveň sa zruší povinné PCR testovanie po prílete na Slovensko z niektorých destinácií.

K ďalšiemu uvoľneniu opatrení malo pôvodne prísť až koncom marca. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR skorší návrh zdôvodnilo poklesom počtov prípadov ochorenia COVID-19 naprieč vekovými skupinami i výjazdov sanitiek, ale aj stabilizáciou situácie v zdravotníckych zariadeniach.

"Epidemickú situáciu ďalej pozorne monitorujeme a operatívne pristúpime k prípadnej potrebe úpravy opatrení pri zhoršení či zlepšení epidemickej situácie," dodal rezort v materiáli.