Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Od budúceho týždňa sa uskutočnia návštevy expertných skupín na VŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Overovanie zabezpečovania kvality na VŠ prebieha výhradne počas semestra, keď prebieha výučbový proces.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) začne od nasledujúceho týždňa uskutočňovať návštevy expertných skupín na vysokých školách (VŠ). Budú pokračovať v overovaní vnútorného riadenia kvality vzdelávania na školách, ktoré sa začalo ešte pred letnými prázdninami. V nadchádzajúcom semestri je na pláne preveriť 12 VŠ. TASR o tom informoval predseda výkonnej rady SAAVŠ Robert Redhammer.

Overovanie zabezpečovania kvality na VŠ prebieha výhradne počas semestra, keď prebieha výučbový proces. "Chceme, aby posudzovatelia a VŠ mali možnosť priamo diskutovať o otázkach kvality vzdelávania a aby pri tom boli aj študenti. Postupujeme podľa najlepších medzinárodných skúseností - Štandardov a usmernení pre zabezpečovanie kvality v európskom vysokoškolskom priestore, takzvané ESG," zdôraznil Redhammer.

Podľa ESG je zlepšovanie kvality vzdelávania primárne závislé od politík, štruktúr a procesov samotných vysokých škôl, ktoré majú teraz väčšiu kontrolu nad svojím vnútorným riadením. Vnútorné nastavenie vysokých škôl je pravidelne hodnotené externými expertmi, pričom tieto posudzovania organizujú národné agentúry, ktoré pomáhajú vysokým školám zvyšovať ich efektívnosť.

Nové štandardy poskytli každej vysokej škole možnosť zlepšiť sa. Každá z nich si vytvorila vlastné mechanizmy na sledovanie kvality. Hoci agentúra neuvádza podrobnosti o jednotlivých školách, už teraz zdôrazňuje, že niektoré z nich túto príležitosť aktívne využili, reorganizovali študijné programy a zmenili svoje fungovanie, zatiaľ čo iné sa zaoberali týmto procesom len administratívne.

Posudzovatelia sledujú, či školy dodržiavajú stanovené pravidlá a monitorujú, či si vytvorili účinné nástroje a systém na zabezpečenie kvality vzdelávania. Ak sa zistia nedostatky, agentúra vyžaduje, aby školy prijali primerané opravné opatrenia.

Úlohou agentúry je pomáhať školám zabezpečovať kvalitu vzdelávania a zlepšovať sa, priblížil Redhammer. Dôsledné snahy v tejto oblasti môžu školám pomôcť aj v budovaní ich reputácie. Tá je podľa neho dôležitá, pretože pritiahne viac talentovaných študentov, zvýši rozpočet a otvorí možnosti na investície.