Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Od STREDY sa dá ísť na 48 hodín do viacerých európskych krajín

Policajti kontrolujú tlačivá o prekročení štátnej hranice na hraničnom priechode Drietoma medzi Slovenskom a Českou republikou, 27. mája 2020. Od 27. mája 2020 od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Bratislava 27. mája (TASR) – Od stredy od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.



Ako ÚVZ SR ďalej uviedol, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku budú môcť prísť na územie SR hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Maďarsku budú môcť prísť na územie Slovenska hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Od polnoci sú priechodnejšie aj maďarsko-slovenské hranice



Od polnoci z utorka na stredu je pre občanov Česka, Slovenska a Maďarska povolené prekročenie vzájomných štátnych hraníc a pobyt v uvedených krajinách na 48 hodín bez nutnosti testu na nový druh koronavírusu či epidemiologickej karantény. Píše o tom spravodajský server Infostart.hu.



Na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Komárno-Komárom sa od rána tvorili kolóny stoviek slovenských, maďarských i českých vozidiel čakajúcich na prekročenie hraníc.

"Po celodenných utorňajších rokovaniach slovenská vláda súhlasila s tým, že cez svoje územie prepustí tam i naspäť českých a maďarských občanov, ak na území Slovenska nepobudnú dlhšie než 48 hodín," oznámil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku.



Zároveň dodal, že tým sa umožňuje občanom týchto štátov časovo obmedzený pobyt v uvedených krajinách.