Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Parlamentná stráž môže po novom vyviesť poslanca zo sály

Na snímke rokovacia sála NRSR. Foto: TASR Martina Kriková

Novela rokovacieho poriadku týkajúca sa parlamentnej stráže nadobudla účinnosť, stráž tak po novom bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR v prípade narúšania poriadku.

Bratislava 10. januára (TASR) - Novela rokovacieho poriadku týkajúca sa parlamentnej stráže nadobudla účinnosť, stráž tak po novom bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR v prípade narúšania poriadku. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v rozhovore pre TASR deklaroval, že NR SR je na to pripravená.

"Som presvedčený, že cirkusy v parlamente sa skončili," poznamenal Kollár s tým, že po vykázaní poslanca sa vypnú kamery, vyprázdni sála a následne stráž dotyčného vyvedie. "Čiže to nemôže ani použiť ako marketingový ťah," podotkol. Čo sa týka prípadnej úpravy etického kódexu poslanca, podľa Kollára sa každý zákonodarca zodpovedá voličom. "Keď sa nebude správať tak, ako by si to voliči vyžadovali, o štyri roky mu vystavia účet. To je najlepší etický kódex - hrozba, že sa znepáčite vášmu voličovi," skonštatoval. Poslancom odporúča správať sa tak, aby ho voliči opäť zvolili.

Šéf Ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) v súvislosti s novelou rokovacieho poriadku priblížil, že poslanec môže byť predsedajúcim vykázaný zo sály, ak svojím správaním narúša priebeh rokovania (napríklad bráni rokovaniu obsadzovaním rečníckeho pultu, prehlušuje rokovanie zvukovou aparatúrou a podobne) alebo prekračuje hranice slušnosti. "Vykázaný poslanec musí opustiť rokovaciu sálu, ak sa tak neudeje ani po opakovanej výzve, predsedajúci môže dať poslanca vyviesť," doplnil Vetrák s tým, že ide o možnosť, a nie povinnosť. Vyvedenému poslancovi sa za takýto prehrešok automaticky strhnú dva platy. Poslanec sa môže zúčastniť na hlasovaní o návrhoch zákonov, nie však o procedurálnych návrhoch.

Vetrák tiež vysvetlil, že úlohy parlamentnej stráže má plniť príslušný útvar úradu na ochranu ústavných činiteľov Policajného zboru (PZ). "Policajt bude pritom oprávnený v zmysle zákona použiť donucovacie prostriedky na prekonanie pasívneho či aktívneho odporu poslanca s cieľom vyviesť ho z rokovacej miestnosti, aby mohol byť obnovený poriadok," priblížil pre TASR. Dodal, že technicky sa má na účel novely len organizačne zvýšiť počet príslušníkov PZ v budove parlamentu. Nemyslí si, že sa v blízkej budúcnosti prijme zákon o parlamentnej stráži. "Aj v susednej ČR funguje parlamentná stráž dlhodobo formou plnenia úloh príslušníkmi útvaru ochrany ústavných činiteľov," poznamenal.

Po nadobudnutí účinnosti novely môžu predsedovia parlamentných výborov po novom aj vykázať poslancov narúšajúcich priebeh rokovaní výboru. Budú môcť voči nim podať aj návrh na disciplinárne konanie. Sprísňuje sa tiež ukladanie sankcií Mandátovým a imunitným výborom NR SR za prehrešky poslancov.