Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Od júla sa môžu predávať len zálohované nápojové obaly

Na archívnej snímke vhadzovanie PET fliaš do kontajneru. Foto: TASR Pavel Neubauer

Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

Bratislava 1. júla (TASR) - V piatok končí prechodné obdobie na dopredaj nezálohovaných nápojových obalov. V obchodoch sa budú môcť predávať len zálohované fľaše a plechovky s označením "Z". TASR o tom informovala riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Prechodné obdobie bolo podľa nej potrebnou súčasťou postupného nábehu na zálohový systém. "Jednak aby sa zabezpečila postupná výmena obalov a trh sa mohol zmene prispôsobiť. Zákon tak zohľadnil potreby distribútorov, ktorí potrebovali čas, aby mohli dopredať zásoby," vysvetlila.

Jedným z hlavných dôvodov spustenia zálohovania bola podľa envirorezortu ochrana prírody. Zálohovanie môže zabezpečiť viac než 90-percentnú návratnosť obalov. Spustenie zálohovania nebolo podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) jednoduché. "Dnes si však môžeme povedať, že ľudia to zvládli. Slovensko sa vďaka úspešnému etablovaniu systému môže stať inšpiráciou aj pre okolité krajiny," zhodnotil.

Od spustenia zálohovania sa do 29. júna celkovo vyzbieralo 264.986.441 kusov obalov na 2638 odberných miestach, priblížil rezort. Na Slovensku je 2011 zálohovacích automatov a 627 ručných skenerov na manuálny odber. Počet zapojených predajní aj odberných miest sa podľa ministerstva zvyšuje.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Plechovky ani fľaše sa nestláčajú. Pri vrátení musia byť v pôvodnom tvare, prázdne a mať čitateľný čiarový kód.