Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Od marca sa upravujú podmienky použitia obmedzovacieho prostriedku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nová legislatíva definuje aj podmienky používania obmedzovacích prostriedkov. Dochádza tiež k rozšíreniu právnej úpravy definície a používania obmedzovacích prostriedkov pre všetky odbory medicíny.

Bratislava 1. marca (TASR) - Obmedzovací prostriedok nebude zdravotným výkonom, ale bezpečnostným opatrením. Definíciu pojmu, ako aj jeho účel, aby nedošlo k zneužitiu obmedzovacieho prostriedku, predpokladá novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá v stredu nadobudla účinnosť.

Obmedzovacím prostriedkom sa má obmedziť voľný pohyb pacienta a odvrátiť tak nebezpečné konanie pacienta. Využiť sa bude môcť aj vtedy, ak konanie pacienta smeruje k priamemu ohrozeniu života alebo k priamemu ohrozeniu zdravia pacienta alebo iných fyzických osôb. Všetky tri znaky budú musieť byť splnené kumulatívne.

Novou úpravou sa má docieliť zlepšenie postavenia osôb so zdravotným postihnutím a pacientov, ktorí sú hospitalizovaní v ústavnom zdravotníckom zariadení v odbornom zameraní psychiatria, detská psychiatria a medicína drogových závislostí.

Obmedzovacie prostriedky sa v praxi používajú, avšak podľa poslancov, ktorí novelu predložili, neexistovala ich bližšia úprava. "Potreba právnej úpravy je podčiarknutá tým, že obmedzenie pohybu človeka (pacienta) obmedzovacím prostriedkom je zásahom do jeho osobnej integrity, ktorý môže predstavovať závažné porušenie jeho základných práv," uviedli poslanci.

Nová legislatíva definuje aj podmienky používania obmedzovacích prostriedkov. Dochádza tiež k rozšíreniu právnej úpravy definície a používania obmedzovacích prostriedkov pre všetky odbory medicíny. Do právnej úpravy sa tiež doplnili ustanovenia o právach pacienta v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti v odbornom zameraní psychiatria a detská psychiatria, ako aj vnútorný poriadok v takomto zariadení.