Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Od marca sa začínajú celoštátne kolá predmetových olympiád

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Predmetové olympiády a postupové súťaže žiakov základných a stredných škôl sú integrálnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže na Slovensku.

Bratislava 2. marca (TASR) - Od marca až do polovice júna organizuje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže 20 celoštátnych kôl 17 predmetových olympiád a postupových súťaží, v ktorých si zmerajú sily najtalentovanejší žiaci z celého Slovenska. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojej internetovej stránke.

V aktuálnom školskom roku 2019/2020 zažívajú olympiády vysoký počet jubilejných ročníkov. V marci, apríli a máji sa uskutoční šesť jubilejných predmetových olympiád: Olympiáda v španielskom jazyku – 30. ročník (10. – 11. marca v Bratislave), Olympiáda v nemeckom jazyku – 30. ročník (22. – 23. marca v Bratislave), Olympiáda v anglickom jazyku – 30. ročník (24. – 25. marca v Piešťanoch), Olympiáda v ruskom jazyku – 50. ročník (6. – 7. apríla v Bratislave), Olympiáda vo francúzskom jazyku – 30. ročník (28. – 29. apríla v Bratislave) a Technická olympiáda – 10. ročník (5. – 6. mája v Martine).

Počas marca sa okrem jubilejných jazykových olympiád uskutočnia ešte ďalšie štyri celoštátne kolá súťaží. "Od 4. do 7. marca sa na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach uskutoční celoštátne kolo 56. ročníka Chemickej olympiády. Najlepší chemici stredných škôl si budú merať sily v dvoch súťažných kategóriách," uvádza sa na webe rezortu školstva. Už 69. ročník Matematickej olympiády vyvrcholí celoštátnym kolom v Piešťanoch. V dňoch 22. – 25. marca budú súťažiť najúspešnejší riešitelia krajských kôl kategórie A. V tomto kúpeľnom meste sa uskutoční aj celoštátne kolo 35. ročníka Olympiády v informatike. Mladí informatici tam budú zápoliť od 25. do 28. marca. Päťčlenné stredoškolské súťažné tímy zabojujú o prvenstvo v celoštátnom kole 28. ročníka Turnaja mladých fyzikov, ktorý sa uskutoční v Bratislave, tento rok v termíne 31. marca – 3. apríla.

Predmetové olympiády a postupové súťaže žiakov základných a stredných škôl sú integrálnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže na Slovensku. Majú postupový charakter a sú organizované ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov v súlade s dlhodobou koncepciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s talentovanými deťmi a mládežou.