Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Od novembra by mali fungovať kontaktné body pre obete trestných činov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priestory pre obete budú v každom kraji sídliť v klientskom centre.

Bratislava 5. júna (TASR) - V každom kraji by mali od novembra fungovať tzv. kontaktné body pre obete trestných činov. Ich vytvorenie je financované z fondov Európskej únie sumou 4.124.384,81 eura. Ako ďalej informuje na svojej webovej stránke Ministerstvo vnútra SR, priestory sú jednou z častí projektu Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete.

Priestory budú pre ľudí poskytovať viaceré služby. Podľa rezortu vnútra pôjde najmä o špecializované poradenstvo či sprevádzanie obetí trestných činov počas trestného konania proti páchateľovi. Zameriavať sa však budú tiež na právnu pomoc, ako aj na právne zastupovanie či sociálne a ekonomické poradenstvo.

V rámci kontaktných bodov bude obetiam k dispozícii kontaktná osoba - koordinátor a jeho dvaja asistenti. Tí na základe identifikovaných potrieb zabezpečia pre obeť alebo pre potenciálnu obeť prístup k potrebnej pomoci. "Zahŕňať bude predovšetkým komunikáciu s obeťami, nasmerovanie na právnu pomoc a právne zastupovanie, sociálne, psychologické alebo ekonomické poradenstvo či sprevádzanie obete počas trestného konania," informuje ministerstvo vnútra.

Koordinátori aj ich asistenti budú zamestnancami rezortu vnútra. Pri ich práci im budú v prípade potreby pomáhať rôzni špecialisti, a teda osoby z oblasti sociálneho poradenstva, psychológovia, kriminalisti či právnici. Pracovníci kontaktných bodov budú informácie konzultovať, pričom v prípade potreby budú schopní vycestovať aj do menších miest a obcí.

Pomoc bude primárne určená seniorom, obetiam nenávistných trestných činov, obetiam extrémizmu či obchodovania s ľuďmi. Ak však bude niekto potrebovať pomoc v inej oblasti súvisiacej s kriminalitou, pracovníci ho nasmerujú k adekvátnej starostlivosti.

Priestory pre obete budú v každom kraji sídliť v klientskom centre. Avšak v prípade, že klientske centrum v kraji nie je, budú sídliť v priestoroch okresného úradu v sídle kraja. Kontaktné body budú vytvorené na prístupných a verejne známych miestach.