Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Od pondelka už nebudú môcť ísť pozitívni na COVID-19 na nákup

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Račková uviedla že uznesenie vlády starostom a primátorom odporúča prijať potrebné opatrenia na zabezpečenie základných životných potrieb pre odkázané osoby, ktoré sú pozitívne testované na COVID-19.

Bratislava 3. marca (TASR) - Pozitívne testované osoby na ochorenie COVID-19 už nebudú mať od pondelka 8. marca možnosť opustiť izoláciu na nákup potravín a drogérie. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Ostatné možnosti opustenia karantény ostávajú pre pozitívne osoby zachované. Ide napríklad o poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti či testovanie na COVID-19.

"Túto možnosť sme do vyhlášky stanovili v čase, keď sme zaznamenávali sťažnosti od občanov, ktorí nemali možnosť zabezpečiť si nevyhnutné životné potreby cez iné osoby, zároveň nemali možnosť využiť online nákupy a nebola im garantovaná ani pomoc donášky zo strany samospráv," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Pripomenula, že uznesenie vlády z 28. februára starostom a primátorom odporúča prijať potrebné opatrenia na zabezpečenie základných životných potrieb pre odkázané osoby, ktoré sú pozitívne testované na COVID-19. "ÚVZ SR aj z tohto dôvodu a z dôvodu výskytu nových mutácií SARS-CoV-2 pristúpil k zrušeniu uvedenej možnosti," doplnila.

Ostatné možnosti opustenia karantény ostávajú pre pozitívne osoby zachované. "Vo všetkých prípadoch však musí mať pozitívne testovaná osoba prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, povinné je aj dodržiavanie hygieny rúk," uviedla.

Medzi osoby v osobitnom režime ÚVZ po novom zaraďuje aj pracovníkov bánk, ktorí sú zodpovední za prevádzku prvkov kritickej infraštruktúry vo finančných službách.