Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Od roku 2015 v SR identifikovali cez 15 prípadov nútených sobášov detí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Po sobáši väčšinou obeť nastálo odchádza do dohodnutej rodiny, kde je sexuálne a pracovne vykorisťovaná.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Od roku 2015 na Slovensku identifikovali vyše 15 prípadov obchodovania s deťmi s cieľom núteného sobáša. Týkalo sa to detí vo veku od 12 rokov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra, ktoré na problematiku poukazuje v novej brožúre.

"Hlavnou úlohou materiálu prevencie kriminality je šíriť osvetu a prispieť k zvýšeniu povedomia o danej problematike, keďže ide o závažný trestný čin a najčastejšie aj o rodovo podmienené násilie a násilie páchané na deťoch," priblížil rezort.

Problematika sa podľa neho týka najmä dievčat a mladých žien, obeťou však môžu byť aj chlapci. "Rodič alebo rodičia maloletých obetí vopred ústne dohodnú budúce manželstvo. Po sobáši väčšinou obeť nastálo odchádza do dohodnutej rodiny, kde je sexuálne a pracovne vykorisťovaná," vysvetlil. Upozornil, že každá dospelá osoba, ktorá sobáš dohodla alebo sa pokúsi uzavrieť manželstvo s dieťaťom, sa stáva páchateľom trestného činu obchodovania s ľuďmi a hrozí jej trest odňatia slobody od siedmich do 12 rokov.

Brožúra poskytuje informácie o tom, čo je nútený sobáš a aké sú dostupné spôsoby pomoci. Verejnosti je k dispozícii na weboch ministerstva vnútra, Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch. "Je mimoriadne dôležité, aby dospelí (napríklad pedagógovia/vychovávatelia) vedeli rozpoznať znaky núteného sobáša, či došlo k zmene v správaní, učení alebo obliekaní obete a podobne," upozornil rezort.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zároveň v najbližšom období plánuje spolu s odborníkmi prevencie kriminality školenia pre svojich zamestnancov pracujúcich priamo v teréne, a následnú distribúciu letáka v dotknutých regiónoch.