Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Od Slovenského národného povstania uplynie 76 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V septembri 1992 vyhlásila Slovenská národná rada (SNR) 29. august za štátny sviatok Slovenskej republiky.

Banská Bystrica/Bratislava 28. augusta (TASR) – Slovenské národné povstanie (SNP) bolo jedným z najväčších protifašistických povstaní v Európe. Národ v srdci Európy zdvihol zbraň proti okupantom a začal písať jednu z najvýznamnejších kapitol moderných slovenských dejín. V septembri 1992 vyhlásila Slovenská národná rada (SNR) 29. august za štátny sviatok Slovenskej republiky.

"Politický význam Slovenského národného povstania je nesporný. Povstanie nás vyviedlo z chomúta pronacistickej kolaborácie a rehabilitovalo slovenský národ, ktorý jasne dokázal, že politika ľudákov nie je politikou národa, ale úzkej vládnucej špičky. Prihlásenie sa k princípom slobody a demokracie je v súlade s dnešnými časmi a so súčasnou politickou orientáciou Slovenskej republiky," povedal pre TASR riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Prvé boje SNP prepukli 29. augusta 1944, keď sa vojaci žilinskej posádky pod vedením majora Jozefa Dobrovodského rozhodli brániť mesto pred blížiacimi sa nemeckými jednotkami.

Povstanie sa v krátkom čase rozšírilo na viac ako 30 vtedajších okresov s rozlohou takmer 20.000 štvorcových kilometrov, kde žilo približne 1,7 milióna obyvateľov.

Napriek veľmi zložitej situácii sa povstalci dokázali brániť dva mesiace - do 27. októbra 1944, keď nemecké jednotky obsadili Banskú Bystricu. Tým sa fakticky skončil odpor povstaleckej armády ako organizovaného celku, a preto velenie rozhodlo o prechode povstalcov do hôr a pokračovaní v odpore partizánskym spôsobom boja.

Dva mesiace sa proti nemeckej presile bránilo 60.000 vojakov a 18.000 partizánov, spolu so Slovákmi aj príslušníci viac ako 30 národov a národností štyroch kontinentov. Udržanie povstaleckého územia počas tohto obdobia v tyle sovietsko-nemeckého frontu, rozsah, dĺžka a vojenský význam zaraďujú povstanie k najvýznamnejším antifašistickým vystúpeniam.

"SNP pre nás prinieslo niekoľko veľmi dôležitých poučení. Sloboda sa veľmi ťažko získa, ale veľmi ľahko stratí. Ak sa národ nepostaví na odpor pri okupácii vlastnej krajiny cudzou mocnosťou, zanecháva to dlhodobú národnú traumu, a to na veľmi dlhú dobu. Napriek obetiam, ktoré tento odpor priniesol, treba konštatovať, že slovenský národ a všetci tí, ktorí spolu so Slovákmi bojovali v Povstaní, zanechali hlbokú stopu vo vedomí obyvateľov našej krajiny. Je len na nás, aby sme sa týmto ideálom nespreneverili a aby sme si ctili pamiatku bojovníkov za slobodu a demokraciu," zdôraznil Mičev.

Dvojdňové ústredné oslavy 76. výročia SNP pripravilo Múzeum SNP v Banskej Bystrici v areáli Pamätníka SNP na 28. - 29. augusta, ale vzhľadom na opatrenia prijaté v súvislosti s novým koronavírusom musia návštevníci počítať s obmedzeniami. Oslavy otvorí tradičný koncert Štátnej opery Banská Bystrica, ktorý sa začne v piatok 28. augusta o 19.00 h. Počet návštevníkov je obmedzený na 1000.

Denný program v sobotu 29. augusta bude venovaný pietnej spomienke, krátkemu kultúrnemu programu, sprievodným aktivitám a večernému komponovanému programu. Oficiálny program sa začne o 11.00 h preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov. 

"Slávnostná časť je tiež limitovaná na 1000 návštevníkov, aby však neprišli o sprievodné programy, vytvorili sme v parku pri múzeu druhý sektor určený tiež pre 1000 návštevníkov. V areáli budú bojové vozidlá ozbrojených síl, sokoliari, modelári a kluby vojenskej histórie. Po 15.00 h bude prístupná expozícia Múzea SNP, vstup však bude možný maximálne pre 170 návštevníkov v jednom čase. Počas osláv bude potrebné dodržiavať prísne hygienické nariadenia," pripomína riaditeľ Múzea SNP.