Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Od utorkového podvečera sa vo väčšine krajov SR môže tvoriť poľadovica

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predbežne do stredajšej polnoci naďalej platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou povodne v okrese Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.

Bratislava 2. februára (TASR) - Poľadovica sa môže od utorka od 18.00 h tvoriť vo väčšine slovenských samosprávnych krajov. Na hrebeňoch hôr severného a stredného Slovenska môže v noci zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí podľa SHMÚ vo všetkých krajoch s výnimkou Trnavského, Bratislavského a Nitrianskeho. Platnosť prvostupňovej výstrahy je v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji predbežne do stredy (3. 2.) do 10.00 h. V Košickom a Prešovskom kraji do stredy do 18.00 h.

V utorok od 21.00 h upozorňujú meteorológovia aj na vietor na horách, konkrétne v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Výstraha platí predbežne do stredy do 5.30 h.

Rýchlosť vetra môže podľa SHMÚ dosiahnuť v nárazoch až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," spresnili meteorológovia.

Predbežne do stredajšej polnoci naďalej platí aj výstraha prvého stupňa pred tvorbou povodne v okrese Michalovce a Trebišov bez povodia rieky Roňava.