Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Od volieb prijali poslanci 213 zákonov, z toho 77 v skrátenom konaní

Na snímke poslanci parlamentu hlasujú počas rokovania 32. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 22. júna 2021. Archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentka vrátila parlamentu naposledy v apríli tohto roka zákon o ochrane hospodárskej súťaže.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zatiaľ v tomto volebnom období 213 zákonov, z toho 77 prijali v skrátenom legislatívnom konaní. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na webe parlamentu. Z prijatých zákonov bolo 145 vládnych a 68 z dielne poslancov. Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala od parlamentných volieb v roku 2020 zatiaľ sedem právnych noriem.

Najviac zákonov (37) prijali poslanci na novembrovo-decembrovej schôdzi v minulom roku, 28 noriem schválilo plénum na októbrovo-novembrovej schôdzi, 23 zákonov schválili na poslednej riadnej schôdzi pred prázdninami, ktorá sa skončila 2. júla tohto roka. Najmenej, po jednom zákone, schválili poslanci na troch schôdzach zvolaných mimo riadneho harmonogramu, a to v októbri a novembri minulého roka a v januári.

Parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní zatiaľ 77 zákonov, ide o nárast oproti predošlým volebným obdobiam. Zrýchlený režim odôvodňovala koalícia vo viacerých prípadoch koronakrízou. V predchádzajúcom volebnom období v rokoch 2016 až 2020 bolo v skrátenom konaní schválených 28 zákonov.

Prezidentka vrátila parlamentu naposledy v apríli tohto roka zákon o ochrane hospodárskej súťaže. Okrem toho vetovala v marci zákon o diaľničnej známke. Minulý rok v decembri vetovala novelu upravujúcu dotácie z rezortu práce, ktorá mala upraviť obedy zadarmo, v novembri vrátila novelu zákona o vysokých školách, ktorá riešila otázku odoberania akademických titulov. V auguste 2020 vetovala novelu zákona o elektronických komunikáciách, tiež novelu, ktorá menila dôvody odvolania komisára pre deti, a legislatívu upravujúcu výber generálneho a špeciálneho prokurátora.