Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborári a asociácie v regionálnom školstve vítajú otváranie škôl

Na snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zástupcovia školských odborárov a asociácií sa zhodli na tom, že je potrebné naďalej presadzovať požiadavky a to najmä zjednotenie financovania regionálneho školstva a výrazné zvýšenie platov.

Bratislava 20. mája (TASR) – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) a asociácie pôsobiace v regionálnom školstve vnímajú pozitívne rozhodnutie o otváraní materských a základných škôl, školských jedální a školských klubov detí od 1. júna. Vyplýva to z ich stredajšieho spoločného rokovania, o ktorom TASR informoval predseda školských odborárov Pavel Ondek.

"Je potrebné zdôrazniť, že zodpovedným za otvorenie a dodržiavanie podmienok je riaditeľ školy, nie zriaďovateľ. Naďalej platí povinná školská dochádzka. Preto dobrovoľnosť rozhodnutia rodiča o nenastúpení dieťaťa do školy nie je vnímaná pozitívne," povedal Ondek s tým, že pre niektorých rodičov je výhodnejšie nechať dieťa doma a poberať príspevok za OČR. V pracovnoprávnych vzťahoch je podľa Ondeka dôležité, aby došlo k dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom pri preradení zamestnanca z druhého stupňa na prvý stupeň, aby nemuselo dôjsť k jednostrannému rozhodnutiu riaditeľa. Zároveň navrhujú rozšíriť otvorenie škôl o základné umelecké školy a o letnú činnosť v centrách voľného času.

Zástupcovia školských odborárov a asociácií sa zhodli na tom, že je potrebné naďalej presadzovať požiadavky z Deklarácie 2020 s dôrazom na priority, ktorými sú najmä zjednotenie financovania regionálneho školstva a výrazné zvýšenie platov.

Ďalšou časťou rokovania bola otázka dotácie štátu vo výške 90 miliónov eur na dofinancovanie prevádzok materských škôl, pretože mestá a obce majú s ich financovaním problém. "Žiadame ministra školstva, aby daný proces dotácie urýchlil. Realizácia dotácie pre materské školy pomôže aj základným umeleckým školám, jazykovým školám, centrám voľného času, školským klubom detí a školským jedálňam, pretože samospráva ušetrí na materských školách. Tu je jasný dôkaz toho, že mestá a obce nezvládajú financovanie. Preto je potrebné, aby osobné náklady zamestnancov spomínaných inštitúcií prevzal štát," dodal Ondek.