Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Odborári OZ KOVO protestovali, na priechode prerušovali dopravu

Na snímke protest OZ KOVO na priechode pre chodcov na Gorkého ulici v Košiciach 17. septembra 2021. Protestnou akciou chcú upozorniť na zhoršujúcu sa životnú úroveň obyvateľov Slovenska a ekonomickú a sociálnu situáciu slovenských domácností. Foto: TASR - František Iván

Hlavným motívom protestu na východe Slovenska je nespokojnosť odborov so zmenou výpočtu minimálnej mzdy.

Košice 17. septembra (TASR) – Protest, ktorý má upozorniť na zhoršujúcu sa životnú úroveň obyvateľov Slovenska a ekonomickú a sociálnu situáciu slovenských domácností, zorganizovali v piatok dopoludnia v Košiciach odborári z Odborového zväzu (OZ) KOVO. Zhruba 40 protestujúcich pritom prerušovalo prejazd áut na priechode pre chodcov na Gorkého ulici.

Protest v Košiciach je prvý zo série podobných akcií v ďalších mestách v priebehu dvoch mesiacov, najbližšie sa tak stane 22. septembra v Poprade. Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna novinárom ďalej uviedol, že menšie akcie vyvrcholia veľkým protestným zhromaždením, pokiaľ to pandemická situácia dovolí. „Pravdepodobne v Bratislave, ale to sa ešte dohodneme, ešte nie je určené miesto,“ povedal.



Hlavným motívom protestu na východe Slovenska je nespokojnosť odborov so zmenou výpočtu minimálnej mzdy, zmenami pri výpočte minimálnych mzdových nárokov či zmrazením príplatkov za neštandardné pracovné podmienky práce, v noci a cez víkendy. Odborári kritizujú aj zmeny v tripartite či zrušenie možnosti rozširovania odvetvových kolektívnych zmlúv.

Ohlásený protest na priechode sa začal zhruba o 10.20 h a spôsoboval vytváranie kolón a trúbenie áut. Následne začala na dopravu dohliadať polícia. Akcia sa skončila zhruba o 11.00 h.



„Dnes je obrovský tlak na sociálnych médiách, urobte generálny štrajk, ale my sme si urobili prieskum a zatiaľ ešte nie je Slovensko pripravené na generálny štrajk, lebo to je zastavenie v priereze všetkými odvetviami,“ povedal Machyna s tým, že nateraz ide o takúto formu protestu. Ten prišiel v Košiciach podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško.