Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odborári protestovali na hlavnom ťahu na Donovaly

Na archívnej snímke zástupcovia Odborového zväzu KOVO počas blokovania cestného priechodu pre chodcov. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ďalšie protesty odborárov sa uskutočnia v Nitre a Bratislave.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) – Zhruba 120 odborárov z Banskobystrického samosprávneho kraja protestovalo v stredu dve hodiny na priechode pre chodcov v banskobystrickej mestskej časti Jakub/Nový svet, na hlavnom cestnom ťahu Banská Bystrica - Donovaly. Chceli tak poukázať a zároveň odmietnuť postupné znižovanie životnej úrovne a sociálnych štandardov zamestnancov a všetkých občanov Slovenska.

Ako po skončení blokovania priechodu uviedol pre TASR Emil Machyna, predseda Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO, najväčšieho a najsilnejšieho zväzu v krajine, protestná akcia splnila svoj účel. Počas dvoch hodín autá priebežne na pár minút prepúšťali. Hoci niektorí vodiči boli nahnevaní, väčšina ich akciu údajne akceptovala, lebo sa stotožňujú s požiadavkami odborárov a týkajú sa aj ich.

Dramaticky sa zhoršujúca sociálno-ekonomická situácia obyvateľov, zvyšovanie cien potravín, elektriny, bývania či viaceré zmeny pracovno-právnej legislatívy v neprospech zamestnancov a ich zástupcov viedli „kovákov“ k verejným protestným aktivitám už od septembra v Košiciach, potom v Žiline a teraz v Banskej Bystrici. Pokračovať budú v Nitre a Bratislave.

„Uvidíme, či sa niečo zmení. Zatiaľ sa nejaví, že by vláda chcela ustúpiť a brala vážne občiansku spoločnosť a ľudí práce. Budeme pokračovať a stupňovať tlak na vládu, nevylučujeme aj väčšie nátlakové akcie. Ak vláda nebude rešpektovať občiansku spoločnosť, tak pre koho vládne? Sami pre seba alebo pre biznis? Na prvom mieste musí byť človek, nie kapitál, inak spoločnosť nebude stabilná,“ konštatoval Machyna.

OZ KOVO zastupuje okolo 180.000 zamestnancov na Slovensku.