Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Odborárom sa správa o stave školstva nepáči, nevylučujú protesty

Štrajkujúci učitelia pred budovou Istropolisu v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku preto vyzýva ministra školstva a ministra financií na rokovanie o najpodstatnejších nedostatkoch uvedenej správy.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Školskému odborového zväzu sa nepozdáva správa o stave školstva na Slovensku z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie. Vyčítajú jej najmä to, že neobsahuje konkrétne kroky a spôsob navyšovania peňazí do školstva v jednotlivých rokoch ešte počas aktuálneho volebného obdobia. Nevylučujú preto organizovanie ďalších protestov. Po štrajku, ktorý zorganizovali koncom minulého roku, odborári čakali, že ich požiadavky ministerstvo pretaví práve do správy, ktorú mala vláda do konca marca predložiť do parlamentu.

O dva týždne zasadne mimoriadna rada zväzu, ktorá k situácii zaujme stanovisko a rozhodne o ďalšom postupe. "Nevylučujeme ďalšie protesty. Predpokladáme však, že pred rokovaním rady nás príjme minister školstva a financií, kde budeme o týchto veciach hovoriť," povedal pre TASR líder školských odborárov Pavel Ondek. Vláda sa podľa neho vyhýba požiadavke odborárov, aby každý rok stúpli investície do školstva minimálne o 0,3 percenta HDP. "Pokiaľ je tam 22 systémových zmien a tá najpodstatnejšia nie je naplnená, tak tá správa má nádych určitej zmeny, ale nie takej, ako sme si predstavovali," dodal Ondek. Odborári tiež tvrdia, že obsah správy, ktorú dnes vláda vzala na vedomie, nie je totožná s tou, ktorú vypracovala pracovná komisia a ktorú má zväz k dispozícii. Sťažujú sa aj na to, že správa nezohľadňuje všetky požiadavky zväzu do roku 2016.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku preto vyzýva ministra školstva a ministra financií na rokovanie o najpodstatnejších nedostatkoch uvedenej správy. V najbližšom čase k tejto problematike zväz plánuje zvolať okrúhly stôl za účasti partnerských reprezentatívnych organizácií v rezorte školstva.

Podľa správy o stave školstva by sa mal podiel investícií do školstva do roku 2020 vyšplhať na šesť percent HDP. Správa však na rozdiel od jej pracovného návrhu neurčuje, koľko peňazí navyše má ísť do škôl každoročne. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) dnes povedal, že nemá zmysel dávať viac peňazí do štruktúry školstva, ktorá nie je efektívna. "Dnešná štruktúra nie je uspokojivá. Odmietam zaplatiť účet, ktorý niekto vystaví pri súčasnom stave. Ak má ísť viac prostriedkov, tak sa musí zmeniť samotné školstvo," vyhlásil Kažimír.

"Materiál je otvorený aj na verejnú diskusiu. Najskôr bude prerokovaný v parlamente a následne sa stane pracovným materiálom, ktorý sleduje modernizáciu školstva do roku 2020," uviedol pre TASR hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.