Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V bratislavskej štátnej záchranke zbierajú vyhlásenia k výpovediam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akciu bratislavských odborárov podporujú aj Odbory zamestnancov Záchrannej služby Košice, uviedol pre TASR ich šéf Lukáš Jurina.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Odborári v bratislavskej štátnej záchranke začali zbierať vyhlásenia o pripravenosti k výpovediam z pracovného pomeru. Odôvodňujú to dlhodobým neriešením problémov, a to najmä platovej otázky. Pre TASR to potvrdila šéfka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave Zuzana Pukancová.

Poukázala, že o navýšení miezd sa s nimi nerokuje a žiaden konkrétny návrh nepoznajú. "Na rokovaniach nemáme zástupcu. Podporujeme aktivity Lekárskeho odborového združenia, ale oni zastupujú inú skupinu zamestnancov," upozornila. Lekárski odborári deklarovali, že ochotu podať výpoveď v prípade nesplnenia ich požiadaviek prejavilo už viac ako 3000 lekárov. Odborári zo záchranky by chceli zozbierať aspoň 200 vyhlásení.

Problémom záchranárov sú podľa Pukancovej i ich pracovné podmienky. Informovala, že v tejto veci komunikuje s rezortom zdravotníctva v zastúpení štátnou tajomníčkou Lenkou Dunajovou Družkovskou. "V súčasnosti prebiehajú procesy, ktoré smerujú k riešeniu tejto situácie," uviedla. Pukancová sa má stretnúť tiež s riaditeľom ZZS Bratislava.

Akciu bratislavských odborárov podporujú aj Odbory zamestnancov Záchrannej služby Košice, uviedol pre TASR ich šéf Lukáš Jurina. K otázke zberu vyhlásení k výpovediam sa plánuje stretnúť s riaditeľom košickej záchranky. "Musíme sa stretnúť s členmi odborov, určite budeme túto otázku riešiť," doplnil. Zároveň zdôraznil, že nechce brať pacientov za rukojemníkov.

Jurina tiež skritizoval neprizvanie zástupcov záchranárov na rokovanie o platoch. "Nevieme, kto za nás bojuje," skonštatoval.

Iniciatívu odborov víta aj Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. "Inú cestu už momentálne nevidíme, pretože sme vyčerpali všetky možnosti. So záchranármi sa nekomunikuje, a to ani s odbormi ani s komorou," podotkol jej prezident František Majerský. Je to už podľa neho na rozhodnutí jednotlivých záchranárov, či sa chcú zapojiť.

Odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach sú od júna v štrajkovej pohotovosti.