Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odborári vítajú zmenu v zjednotení financovania regionálneho školstva

Na archívnej snímke predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku Pavel Ondek. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa novely by sa financovanie a riadenie špeciálnych škôl, špeciálnych školských zaradení a bilingválnych gymnázií malo vrátiť z ministerstva vnútra späť do kompetencie ministerstva školstva.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku víta zmenu v zjednotení financovania a riadenia regionálneho školstva, ktorú v stredu schválila vláda. Tá na svojom rokovaní schválila návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Predseda školských odborárov Pavel Ondek uviedol, že okrem tejto zmeny roky žiadajú, aby financovanie škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo z režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií realizovaného výlučne prostredníctvom ministerstva školstva.

V roku 2013 došlo v rámci projektu ESO k presunu právomocí pri financovaní a riadení niektorých škôl a školských zariadení z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na Ministerstvo vnútra SR. "Odborový zväz od začiatku poukazoval na nesystémovosť tohto riešenia a nespravodlivosti, ktoré to spôsobovalo v praxi. Opakovane sa stávalo, že zamestnanci s rovnakou kvalifikáciou a pracovnými skúsenosťami dostávali rozdielne odmeny len z dôvodu rozličných finančných možností jednotlivých ministerstiev," uviedol Ondek.

Podľa v stredu schválenej novely by sa financovanie a riadenie špeciálnych škôl, špeciálnych školských zaradení a bilingválnych gymnázií malo vrátiť z ministerstva vnútra späť do kompetencie ministerstva školstva. Ondek poukázal, že v roku 2015 rada zväzu schválila petíciu za zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva.

Petícia obsahovala dva body, pričom prvý z nich v stredu vláda splnila. Otvorený však naďalej zostáva druhý bod z petície. V ňom žiadali, aby financovanie škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí a vyšších územných celkov prešlo z režimu financovania originálnych kompetencií do režimu financovania prenesených kompetencií realizovaného výlučne prostredníctvom ministerstva školstva. "O tejto požiadavke dlhodobo rokujeme so zástupcami ministerstva školstva a Združenia miest a obcí Slovenska a veríme, že čoskoro dôjde k posunu aj v tejto otázke. Vyriešil by sa tak opakovaný problém samospráv so zvyšovaním platov týchto zamestnancov pri výpadkoch z podielových daní alebo pri valorizácii tarifných tabuliek v priebehu rozpočtového roka, ktoré by tak garantoval priamo štát," dodal Ondek.

O návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve musí rokovať ešte parlament. V prípade schválenia by zmeny mali začať platiť od 1. januára 2022.