Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Odborári vyzvali vládu na transparentnosť pri prideľovaní peňazí

Na archívnej snímke zo 14. marca 2022 predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie.

Bratislava 12. mája (TASR) - Odborári vyzvali vládu, aby pri prideľovaní peňazí z plánu obnovy postupovala transparentne a otvorene. Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZASS) by považoval za neférové a diskriminačné, ak by zdroje išli len do pár vybraných nemocníc.

"Ak by padlo rozhodnutie, že o tieto prostriedky sa môžu uchádzať len veľké štátne nemocnice, zdravotníci a pacienti v regiónoch zrejme z tohto balíka určeného pre celé slovenské zdravotníctvo neuvidia nič," uviedol predseda zväzu Anton Szalay. Prehĺbilo by to podľa neho rozdiely medzi štátnymi a ostatnými nemocnicami. V tejto súvislosti požiadal šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) o zvolanie odvetvovej tripartity.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) tento týždeň upozornila, že zdroje z plánu obnovy môžu skončiť len vo vybraných nemocniciach. Vláda ich podľa nej plánuje takmer všetky alokovať na výstavbu nemocnice v Bratislave. Rezort reagoval, že takéto tvrdenie je aj vzhľadom na objem peňazí neracionálne. O výbere nemocníc, ktoré budú financované z plánu obnovy, sa podľa neho ešte nerozhodlo.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.