Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Odborná porota vybrala top finalistov ocenenia Učiteľ Slovenska 2021

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi top 30 pedagógmi sú aj takí, ktorí sa o ocenenie Učiteľ Slovenska uchádzali aj v predošlých ročníkoch, ale tiež úplní nováčikovia.

Bratislava 13. januára (TASR) - Mladí pedagógovia, ale aj tí s dlhoročnou praxou, z malých vidieckych škôl, gymnázií aj zo špeciálnych vzdelávacích inštitúcií. Odborná porota vybrala top 30 finalistov ocenenia Učiteľ Slovenska 2021. Najviac, 23 percent, je z Trenčianskeho kraja, nasleduje Bratislavský a na tretej priečke je Prešovský kraj. TASR o tom informovala komunikačná manažérka CEEV Živica Eva Sládková.

Dve tretiny finalistov sú ženy, tretinu tvoria muži. Nájdu sa medzi nimi dokonca aj dvojice z rovnakej školy. Odborná porota ocenila najmä ich inovatívnosť a osobitný prístup k jednotlivým žiakom v triede. "Je jedno, či je z malej školy na dedine, alebo zo súkromnej či špeciálnej. Učiteľ významne ovplyvňuje svojich zverencov na celý život. To, ako k nim pristupuje, nielenže určuje ich vzťah k vzdelávaniu, ale tiež formuje ich osobnosti a postoje k spoločnosti," povedala programová manažérka Komenského inštitútu CEEV Živica Zuzana Labašová.

Medzi top 30 pedagógmi sú aj takí, ktorí sa o ocenenie Učiteľ Slovenska uchádzali aj v predošlých ročníkoch, ale tiež úplní nováčikovia. "Ak už učiteľ nie je výnimočný v pozitívnom zmysle, tak nech je radšej výnimočný v negatívnom zmysle, než aby bol učiteľom priemerným. Výnimočný učiteľ v pozitívnom zmysle je pre žiaka veľmi často takou inšpiratívnou osobnosťou, že ho osobnostne trvalo ovplyvní. Výnimočne mizerný učiteľ je, naopak, natoľko odpudzujúcim, že žiak má živý obraz toho, akým by nikdy nechcel byť," povedala predsedníčka poroty, bývalá hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová. Priemerný učiteľ podľa nej nevyvoláva žiadne emócie a osobnosť žiaka neformuje vôbec, naopak, vedie ho k pasivite.

Učiteľ Slovenska je národná cena licencovaná medzinárodným ocenením Global Teacher Prize. Ide o ocenenie inšpiratívnych a výnimočných učiteľov základných a stredných škôl naprieč Slovenskom. "Aktuálne postupne zverejňujeme profily všetkých top 30 finalistov na našej webovej stránke. V apríli vyhlásime top 10 a vtedy spustíme aj hlasovanie o cenu verejnosti. Kto sa stane Učiteľom Slovenska 2021 a kto získa cenu verejnosti, sa dozvieme v máji," uzavrela Labašová.