Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci hovorili o čerpaní eurofondov z plánu obnovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Materiál sa musí poslať do konca apríla na schválenie Európskej komisii. Tá bude nasledujúce dva mesiace plán vyhodnocovať, odobrí ho aj Rada Európy.

Bratislava 23. marca (TASR) - Čerpanie prostriedkov z plánu obnovy a odolnosti je podmienené sériou systémových zmien, ktoré povedú k reforme zdravotníctva. Ako sa zhodli odborníci počas utorkového webinára organizovaného Americkou obchodnou komorou (AmCham) v SR, slovenské zdravotníctvo takúto reformu nevyhnutne potrebuje. Za najdôležitejšie považujú to, aby bola konečne zrealizovaná. K materiálu však majú niektorí diskutujúci aj výhrady.

Americká obchodná komora SR túto reformnú snahu víta. "Cieľom expertnej pracovnej skupiny bolo prispieť k reformným snahám v oblasti zdravotníctva. Definovali sme najvypuklejšie problémy a konkrétne riešenia, ktoré by priniesli želaný efekt do systému zdravotníctva na Slovensku," uviedol predseda Výboru pre zdravotníctvo Americkej obchodnej komory v SR Vladimír Mičieta.

Ako ďalej uviedol, rozumie, že plán obnovy a odolnosti má svoje hranice a mantinely definované Európskou komisiou. Myslí si však, že na naštartovanie reformných zmien bude pre úspech plánu kľúčová implementácia a udržateľnosť navrhovaných riešení.

Zdroje z plánu obnovy a odolnosti (RRF) predstavujú podľa ich názoru jednu z najväčších príležitostí, ako získať kapitálové prostriedky na naštartovanie reformných zmien. Ako uviedol generálny riaditeľ sekcie reformnej agendy Ministerstva zdravotníctva SR Oskar Dvořák, práve plán obnovy by mal predstavovať "kladivo proti politickým garnitúram", ktoré má zaručiť, že požadované zmeny sa podarí zrealizovať bez ohľadu na politickú situáciu.

Diskutujúci definovali hlavné problémy zdravotníctva. Ide predovšetkým o nedostatočné financovanie, nejasný nárok pacienta, nedostatok lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov, zlé využitie dát či ich nekvalita, slabá dostupnosť inovatívnej liečby, nedostatok podpory prevencie či zlá organizácia v sektore.

Materiál z dielne Ministerstva financií SR aktuálne rezort vyhodnocuje. Registruje k nemu približne 2400 pripomienok, z toho približne 1300 bolo zásadných. Ako uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth, v pripravovanej reforme mu chýba udržateľnosť či rovnosť vlastníctva. Pripomenul, že všetci primárni lekári sú súkromné subjekty, preto považuje otázku vlastníctva za dôležitú.

Predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anna Ghannamová poukázala aj na problematiku absentujúcej dlhodobej zdravotnej sociálnej starostlivosti. Za dôležité považuje to, aby plán obnovy nezabúdal na poskytovateľov dlhodobej starostlivosti. Nepáči sa jej ani krátkosť času, ktorý mali na preštudovanie si plánu obnovy.

Marian Petko z Asociácie nemocníc Slovenska povedal, že plán je pre nich "veľkým sklamaním". Kritizuje, že financie z mechanizmu by mali ísť len do štátnych nemocníc. Hovorí, že s asociáciou nik nediskutoval. Materiál preto považuje za "politické rozhodnutie".

Ľudmila Majláthová zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pripomenula, že materiál sa musí poslať do konca apríla na schválenie Európskej komisii. Tá bude nasledujúce dva mesiace plán vyhodnocovať, odobrí ho aj Rada Európy. Pôjde o záväzný plán, ktorý sa už nedá meniť. Bude sa sledovať už len napĺňanie míľnikov.