Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci: Obsah cestovnej lekárničky treba prispôsobiť i krajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zabaliť treba aj kvapky do nosa, očí a uší, lieky proti alergickým reakciám (antihistaminiká), ako aj krém po uštipnutí hmyzom.

Bratislava 10. júla (TASR) - Cestovnú lekárničku treba prispôsobiť svojmu zdraviu, ale aj cieľovej destinácii. "Obsah cestovnej lekárničky závisí od krajiny, do ktorej cestujeme, a aj od dĺžky pobytu a dostupnosti zdravotnej starostlivosti," radí zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Cestovná lekárnička by mala podľa odborníčky obsahovať lieky, ktoré cestujúci bežne používa, tiež lieky proti horúčke, bolestiam, hnačke, zápche a nevoľnosti pri tzv. chorobe z pohybu. Zabaliť treba aj kvapky do nosa, očí a uší, lieky proti alergickým reakciám (antihistaminiká), ako aj krém po uštipnutí hmyzom. Okrem toho by nemal chýbať ani repelent, dezinfekčný prostriedok, pohotovostné obväzy, náplasti, pinzeta či nožničky.

Je tiež dobré pribaliť si lieky proti plesňovej infekcii nôh, prípadne lieky na ochranu proti malárii. "Príbalové letáky všetkých liekov si prečítajte ešte doma pred odchodom. Je nutné splniť všetky podmienky na skladovanie a uchovávanie liečiv, prísne dodržiavať indikácie, kontraindikácie, zohľadniť vedľajšie účinky a interakcie s inými liekmi. Lekárnička musí byť v suchu, chlade a tme, aby nedošlo k poškodeniu jej obsahu," upozornila Hamade.