Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odborníci: Potratová tabletka je bezpečnejšia než chirurgický zákrok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zástupcovia pôrodníkov a gynekológov sú prekvapení, že napriek svojmu odbornému potenciálu s nimi nie je otázka interrupcií konzultovaná.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť považuje využitie potratovej tabletky pod lekárskou kontrolou a v súlade so všetkými odbornými usmerneniami za bezpečnejšie a menej rizikové prerušenie tehotenstva, ako je chirurgický zákrok. V pondelok to pre TASR zopakovali jej zástupcovia. Sú znepokojení, že v niektorých médiách či na internete sa s tzv. potratovou tabletkou šíria skreslené informácie.

Zástupcovia pôrodníkov a gynekológov sú prekvapení, že napriek svojmu odbornému potenciálu s nimi nie je otázka interrupcií konzultovaná. Poukázali aj na interpretáciu analytickej štúdie fínskych autorov publikovanú v časopise Obstetrics and Gynecology, ktorú označili ako nepresnú.

"Spomínaná štúdia fínskych autorov nijakým spôsobom nehodnotí vhodnosť spôsobu vykonania prerušenia tehotenstva. Neposudzuje napríklad včasné chirurgické komplikácie počas samotného chirurgického zákroku či riziká anestézie. Štatisticky hodnotí len niektoré komplikácie. Otázna je interpretácia výsledkov krvácania. Ešte diskutabilnejšie je hodnotenie komplikácií potratu hodnotením podľa počtu návštev u lekára po absolvovaní jednotlivých foriem potratu," komentoval prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martin Redecha.

Odborníci tvrdia, že táto štúdia vôbec nezohľadňuje možnosť závažných peroperačných komplikácií, ignoruje riziká anestézie pri chirurgickom zákroku, nevenuje žiadnu pozornosť neskorým popotratovým komplikáciám a ich vplyvu na možnosť následného otehotnenia.

"Z vybraných odborných pripomienok jasne vyplýva, že interpretácia štúdie ako jednoznačný dôkaz nevýhodnosti chemického spôsobu prerušenia tehotnosti oproti chirurgickému je podstatne skreslená a preto z odborného hľadiska neprípustná," dodal Redecha.

Podľa odborníkov existuje veľké množstvo štúdií, ktoré sú komplexnejšie a dospeli k opačným výsledkom.