Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Odborník: Liečba dokáže výrazne spomaliť progres sklerózy multiplex

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Skleróza multiplex je chronické autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu a rozvíja sa zväčša pomaly a postupne. Na Slovensku ňou trpí približne 10.000 ľudí.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Skleróza multiplex je síce nevyliečiteľné ochorenie, no liečba dokáže výrazne spomaliť jeho progres. Dôležité však je začať s ňou čím skôr. Poukázal na to prednosta neurologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave František Jurčaga.

"Včasne diagnostikovaný pacient môže viesť kvalitný život. Tým, že je sclerosis multiplex celoživotné ochorenie, liečba je dlhodobá. Veľký prínos pre pacientov preto má aj podporná terapia, ako úprava stravovacích návykov, dostatok spánku či primeraný pohyb a psychická pohoda," priblížil odborník.

Skleróza multiplex je chronické autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu a rozvíja sa zväčša pomaly a postupne. Na Slovensku ňou trpí približne 10.000 ľudí. Prvé príznaky sa objavujú najčastejšie medzi 20. až 40. rokom. Patrí medzi ne zápal očného nervu, náhla strata zraku, poruchy citlivosti, tŕpnutie, mravčenie v končatinách, náhle ochrnutie končatín, "opilecká chôdza". Objavujú sa aj poruchy reči, pamäte, sluchu, poruchy močenia či výrazné výkyvy nálad.

Zvyšovať povedomie o ochorení sa snaží už deväť rokov aj osvetové cyklistické podujatie Od Tatier k Dunaju, ktoré v roku 2024 chystá svoj desiaty ročník. "Už po desiaty raz sa nevyliečiteľní optimisti s diagnózou skleróza multiplex vyberú na osvetovú jazdu na bicykloch Od Tatier k Dunaju. Pripoja sa k nim sympatizanti aj známe tváre s opätovným cieľom rozšíriť povedomie o tomto ochorení, jeho príznakoch a možnej liečbe, a tým pomôcť k včasnej diagnostike i podpore pacientov," priblížili organizátori. Podujatie potrvá od 26. do 30. mája 2024.