Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Odborník na zdravú výživu radí: Všetko s mierou aj počas sviatkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Na otázku, či si dopraje cez sviatky aj tradičnú klobásu, Minárik reagoval: Nie som taký, že lámať na kolese. Celý rok klobásu nejem, ale vo vianočnej či silvestrovskej kapustnici si dve kolieska dám.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Vianočné sviatky sú spojené s veľkou mierou hodovania a nadmernou konzumáciou mastných a ťažkých jedál. Tým sa po celý rok vyhýbame, ale počas najkrajších sviatkov v roku si ich predsa doprajeme. Odborník na zdravú výživu, stravovanie a životosprávu však radí, všetko s mierou aj počas sviatkov.

"Človek by si mal premyslieť už vopred trošku, čo bude konzumovať, v akom množstve a v akých pomeroch," odkazuje vianočným hodovníkom Peter Minárik. Známy slovenský gastroenterológ-obezitológ je pre maškrtníkov, ktorí sa nevedia kontrolovať, dobrým príkladom. "Celé roky dozadu počas vianočných sviatkov nepriberám, a keď sa mi raz podarilo 1,5 - 2 kg, tak som ich potom zhodil," priznáva lekár a ďalej radí konzumentom, aby sa na Vianoce i v závere roka "nespustili".

"Tých dobrôt je prebytok, človek len je a je, a vôbec nerozmýšľa nad tým, koľko zje, potom sedí a ešte absolvuje niekoľko návštev, kde sa zase na plný tráviaci trakt vynúkava jedlo," pripomína lekár a ďalej varuje aj pred nadmernou konzumáciou alkoholických nápojov. "Alkohol, aj v menších množstvách konzumovaných opakovane počas dňa, je veľký prísun dodatočnej prázdnej energie," apeluje Minárik s tým, že ľudia, ak nechcú počas oslavovania sviatkov a konca roka pribrať, by si mali vopred zvoliť určitú preventívnu plánovitosť. "Na Vianoce sa pečú koláče, vianočné pečivo, dobrou radou je nepiecť príliš veľa druhov a príliš veľké množstvo, lebo keď sa to všetko urobí, tak sa to chce aj všetko zjesť," radí lekár, ktorý v hlavnom sviatočnom chode uprednostňuje pred vyprážaným kaprom lososa. "Už sme mali aj pangasiusa, ale losos sa nám hodí najviac. Nerobíme majonézové zemiaky, urobíme si ľahký šalát, do ktorého sa dajú jablká, šalát, môže sa dať aj trošku zemiačikov, ale rozhodne bez tuku."

Na otázku, či si odborník na zdravú výživu dopraje cez sviatky a na Silvestra aj tradičnú klobásu, Minárik reagoval: "Nie som taký, že lámať na kolese. Celý rok klobásu nejem, ale vo vianočnej či silvestrovskej kapustnici si dve kolieska dám, a keby som si ju nedal, mi to už neprekáža," vysvetlil lekár, ktorý vymyslel pojem "spomienková potravina". "Tá klobáska pre mňa už nie je ani tá spomienková potravina, pretože skutočne celý rok ju nejem. Tie dve kolieska si dám, ale určite už nezjem pol štangle klobásy a nevyhľadávam tento druh údenárskych výrobkov s vysokých obsahom bravčového alebo akéhokoľvek tuku."

Podľa Minárika by sme počas sviatočného hodovania nemali zabúdať ani na dostatočný pitný režim, nepiť veľa alkoholu a sladkých nápojov. "Bez disciplíny a bez istého sebakontrolovania to nejde, ale zas tá kontrola nemusí byť taká kŕčovitá a bolestivá, aby človek mal dojem frustrácie, že druhí sa prejedajú a ja si niečo odopieram. Doprajem si menšie porcie v iných pomeroch a trošku netradične pripravených," odporúča s tým, že cez sviatky by sme nemali zabúdať na pohyb. "Keď mám väčší príjem energie, väčšie množstvo jedla, tak si doprajem aj viac pohybu. Keď bude príhodný čas, dá sa poobede vybehnúť, urobiť desať kilometrov aj s návštevou vo svižnej chôdzi, to nemusí byť lyžovanie na horách. A potom si sadneme k čaju alebo ku káve, alebo si dáme aj nejaký múčnik, lebo sme si ho zaslúžili."