Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Odborové zväzy: Rozhodnutie Ústavného súdu je pre nás veľkým sklamaním

Na archívnej snímke prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Referendum za skrátenie volebného obdobia považuje KOZ SR za jedinú možnosť, ako pred konaním vlády SR ochrániť právne, ekonomické a sociálne istoty zamestnancov.

Bratislava 7. júla (TASR) - Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej obrátiť sa s otázkou navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia na Ústavný súd (ÚS) SR a jeho následné rozhodnutie sú pre Konfederáciu odborových zväzov (KOZ) SR veľkým sklamaním. TASR o tom informovala hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.

"V referende za skrátenie volebného obdobia videli zamestnanci možnosť, ako aj touto formou vyjadriť svoj nesúhlas s likvidáciou odborov a sociálneho dialógu na Slovensku zo strany vlády a parlamentu," zdôvodnili odborári v stanovisku.

KOZ SR tvrdí, že vždy deklarovala veľmi seriózny záujem o spoluprácu s vládou a napĺňanie sociálnej politiky, ktorá garantuje udržanie dosiahnutých štandardov vo všetkých oblastiach života a vyvážený sociálny dialóg. "Dôležitosť rovnocenného postavenia sociálnych partnerov, ako aj význam sociálneho dialógu je totiž základom pre zachovanie spoločenskej, ekonomickej a sociálnej stability vrátane sociálneho zmieru, ktorý je rozhodnutím o neústavnosti požadovaného referenda vážne ohrozený," uviedli.

Referendum za skrátenie volebného obdobia považuje KOZ SR za jedinú možnosť, ako pred konaním vlády SR ochrániť právne, ekonomické a sociálne istoty zamestnancov. V najbližšom období preto orgány konfederácie rozhodnú o tom, aké kroky odbory v súvislosti s výrokom Ústavného súdu SR o neústavnosti referenda podniknú.

ÚS rozhodol, že otázka navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nie je v súlade s ústavou. Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan. Na ústavný súd sa obrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.