Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Odbory rovnako ako v 1. kole podporujú za prezidenta R. Fica

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podporu rovnakému kandidátovi vyjadrila Rada predsedov odborových zväzov KOZ.

Bratislava 19. marca (TASR) - Prezidentom SR by sa mal podľa odborárov združených v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) stať kandidát Smeru-SD a súčasný premiér Robert Fico.

Ako ďalej pripomínajú v stanovisku pre médiá, podporu rovnakému kandidátovi vyjadrila Rada predsedov odborových zväzov KOZ už pred prvým kolom voľby, ktoré sa uskutočnilo 15. marca. Druhé kolo bude 29. marca, súperom Fica v ňom je podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

"Ešte pred prvým kolom volieb sme vyzvali k voľbe kandidáta, ktorý v spolupráci s odbormi prispieva nielen k modernému a spravodlivejšiemu spravovaniu spoločnosti na základe sociálnej spravodlivosti a solidarity, ale aj k udržaniu sociálnych a pracovnoprávnych štandardov všetkých zamestnancov. Zo súčasných dvoch kandidátov na prezidenta dosiahnutú úroveň vo všetkých oblastiach života, stabilitu Slovenska a výrazný sociálny zmier deklaruje a garantuje práve Robert Fico," konštatuje v stanovisku prezident KOZ Jozef Kollár.

Zároveň v ňom odborári vyzdvihujú viaceré právne normy prijaté súčasnou vládou, ktoré sú podľa nich v prospech väčšiny občanov Slovenska. Ide napríklad o novelizáciu Zákonníka práce, napravený zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, zákon o službách zamestnanosti či novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní. Pripomínajú tiež prvý nárast miezd zamestnancov vo verejnej a štátnej službe po štyroch rokoch a zvýšenie minimálnej mzdy. "Ako prezident KOZ som presvedčený, že druhého kola volieb sa naši členovia zúčastnia a tieto fakty pri svojej voľbe zohľadnia," dodáva Kollár.