Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odbory envirostarostlivosti majú pod MŽP prejsť do 30. júna 2023

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Má sa tiež minimalizovať vydávanie správnych aktov v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Pôsobnosti odborov starostlivosti o životné prostredie okresného úradu majú na krajské a obvodné úrady prejsť do 30. júna budúceho roku. Majetok ministerstva vnútra má pod envirorezort prejsť od 1. januára 2023. Vyplýva to z novely zákony o štátnej správe starostlivosti o životné prostredie, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do medzirezortného konania.

Po odčlenení odborov starostlivosti o životné prostredia spod rezortu vnútra majú vzniknúť krajské úrady a obvodné úrady životného prostredia. Presunom sa má zabezpečiť lepšia koordinácia odborných činností, odbornej pomoci a zabezpečovanie vzdelávania zamestnancov odborov. Taktiež sa má podľa rezortu skvalitniť výkon štátnej správy starostlivosti o životné prostredie, umožní sa jej efektívnejší výkon prostredníctvom špecializácie činnosti zamestnancov. "Sprísnením požiadaviek na vzdelanie jej zamestnancov sa skvalitní aj ich odborná úroveň," tvrdí MŽP.

Má sa tiež minimalizovať vydávanie správnych aktov v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Zlepšiť sa má aj spolupráca medzi orgánom štátnej správy a rezortnými odbornými organizáciami.

Na krajské úrady má prejsť všetkých 625 zamestnancov odborov starostlivosti o životné prostredie. Riaditeľov má na základe výberového konania vymenovať minister životného prostredia. "Krajský úrad má spôsobilosť byť účastníkom súdneho konania a exekučného konania a samostatne konať pred súdom alebo iným orgánom verejnej moci v rozsahu svojej pôsobnosti," priblížilo MŽP. Krajský úrad má podľa návrhu riadiť a kontrolovať obvodné úrady.

Obvodný úrad by mal byť organizačnou jednotkou krajského úradu. "Vykonáva štátnu správu starostlivosti o životné prostredie v územnom obvode jedného alebo viacerých okresov v rámci kraja," uviedol. Ich územný obvod pôsobnosti a sídla má určiť ministerstvo.

Z materiálu vyplýva, že MŽP bude spolupracovať s ministerstvom vnútra pri zabezpečovaní prevádzky a fungovaní klientskych centier. Presun odborov umožní následnú prípravu špeciálnych stavebných úradov, ktoré majú byť v pôsobnosti ministerstva.

Šéf envirorezortu Ján Budaj povedal, že minister vnútra Roman Mikulec (obaja OĽANO) nebude robiť prekážky proti vzniku špecializovanej štátnej správy.

Okresné úrady sú od roku 2013 administratívne a finančne podriadené ministerstvu vnútra. Envirorezort ich metodicky usmerňuje, školí a v niektorých oblastiach spolurozhoduje, nemá však plnú manažérsku kontrolu nad ich fungovaním. Tvrdí, že odbory nerešpektovali ich usmernenia a vydávali protichodné rozhodnutia. Nemali dostatočné materiálno-technické vybavenie, personálne ani finančné zabezpečenie. Problémom je podľa MŽP aj nedostatočná odborná spôsobilosť a kvalifikácia zamestnancov.