Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Odchádzajúci ministri očakávajú od nástupcov pokračovanie projektov

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič, dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď a dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj počas 151. rokovania vlády SR 12. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Samotný končiaci premiér na adresu svojho nástupcu Ľudovíta Ódora uviedol, že bude určite potrebovať vo funkcii šéfa exekutívy vytrvalosť.

Bratislava 12. mája (TASR) - Koniec v pozíciách ministrov berú členovia končiacej vlády Eduarda Hegera ako politickú realitu, veria, že ich nástupcovia budú pokračovať v rozbehnutých projektoch. Členovia dočasne povereného kabinetu to v piatok uviedli pri príchode na svoje posledné vládne rokovanie.

Samotný končiaci premiér na adresu svojho nástupcu Ľudovíta Ódora uviedol, že bude určite potrebovať vo funkcii šéfa exekutívy vytrvalosť. "Ľudsky by som mu poradil, aby bol odolný a vedel sa povzniesť nad to, čo ho postretne," povedal Heger.

Odchádzajúci minister obrany Jaroslav Naď priznal istú úľavu. "Som rád, že zo mňa opadne stres, tie predchádzajúce roky boli naozaj šialené," uviedol. Mieni, že končiacej vláde sa podarilo urobiť veľa dobrých vecí. Deklarovaného nástupcu Martina Sklenára dobre pozná, bol jeho spolužiakom na vysokej škole. "Som rád, že budem môcť odovzdať rezort tomuto človeku, mám v neho plnú dôveru a budem mu pomáhať aj v parlamente, rezort obrany si to zaslúži," povedal Naď.

Ministerka pre investície, informatizáciu a regionálny rozvoj Veronika Remišová priznala, že jej najbližší sú radi, že ju uvidia viac doma. "Spravili sme veľa dobrých vecí," zhodnotila pôsobenie vlády i svojho rezortu. Od nového kabinetu očakáva pokračovanie pomoci ľuďom. "To je v súčasnej dobe najdôležitejšie," zdôraznila. K svojmu nástupcovi sa vyjadrí až po jeho oficiálnom vymenovaní. "Od utorka som v parlamente," potvrdila. V zákonodarnom zbore chce prispieť k zmene paragrafu 363.

Minister školstva Ján Horecký verí, že jeho nástupca bude pokračovať v začatej práci. "Školským zákonom sa to nekončí, len sa to začína," uviedol na margo reforiem v školstve.

Svojho nástupcu Daniela Bútoru považuje končiaci šéf rezortu školstva za dobrú voľbu pre školstvo. Ako ďalej poznamenal, školstvo je obrovské a meniť systém, v ktorom je 800.000 žiakov, nie je vôbec jednoduché. Potvrdil, že by bol ochotný zostať na ministerstve školstva naďalej ako jeho šéf, keby sa ho prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla nominovať do vlády odborníkov.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová takisto zdôraznila slovo kontinuita, verí, že projekty, ktoré sú pripravené v rámci rezortu kultúry, budú pokračovať. Svoju nástupkyňu, ktorou má byť bývalá riaditeľka SND Silvia Hroncová, pozná, nechce ju však hodnotiť.

Minister spravodlivosti SR Viliam Karas poukázal, že počas svojho pôsobenia stretol množstvo ľudí, ktorí to myslia so Slovenskom úprimne. "Najmä v rezorte justície - od väzenstva cez sudcov prokurátorov, advokátov, jednoducho ľudí nadšených pre prácu, pre spravodlivosť," poznamenal. S prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou sa rozprával vo štvrtok (11. 5.) aj o zmene trestnej politiky, odmietol, že by s ním rátala vo vláde odborníkov. Karas sa po odovzdaní úradu vracia späť do advokátskej praxe.

Odchádzajúci minister vnútra Roman Mikulec po skončení posledného rokovania vlády, ktorej bol súčasťou, smútok nepociťuje. "Vo mne prevláda spokojnosť s tým, čo sme všetko dokázali a ako sme zvládli všetky krízy, ktorým Slovensko muselo čeliť," povedal. Ak niekto vyhlasuje, že riadenie štátu malo vyzerať úplne inak, Mikulec to považuje za "báchorky", ktorých autor nečelil situáciám, ku ktorým sa vyjadruje. Nového šéfa rezortu Ivana Šimka osobne nepozná, je pripravený mu pomôcť zorientovať sa v aktuálnej agende. Mikulcove kroky smerujú do parlamentu. "V septembrových voľbách sa chcem uchádzať o dôveru voličov, ako člen OĽANO," potvrdil.