Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Oddelenia cudzineckej polície sa rozšíria o ďalšie pracoviská

Na snímke z 9. marca 2022 priestory cudzineckej polície v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku fungujú nonstop bez prestávky a aj počas víkendov. Naďalej sú k dispozícii i veľkokapacitné centrá v Michalovciach a v Humennom.

Bratislava 9. marca (TASR) - Oddelenia cudzineckej polície sa rozšíria o ďalšie pracoviská, dôvodom je nápor žiadateľov o dočasné útočisko. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová s tým, že privítajú pomoc s tlmočením.

„Postupne pridávame ďalšie stránkové pracoviská, čím zabezpečíme, aby sa čakacie doby na vybavenie skrátili. Ďalšie veľkokapacitné registračné centrá pribudnú aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre a v Žiline,“ uviedla.

Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku fungujú nonstop bez prestávky a aj počas víkendov. Naďalej sú k dispozícii i veľkokapacitné centrá v Michalovciach a v Humennom.

Od 1. marca vybavili viac ako 11.200 žiadostí o dočasné útočisko na území SR, počet čakajúcich podľa polície narastá. Počas utorka (8. 3.) ho vydali takmer 2800 cudzincom.

Policajti sú podľa jej slov jazykovo zdatní, ovládajú angličtinu, nemčinu a niektorí aj ruštinu. Cudzinci však aktuálne hovoria prevažne iba po ukrajinsky. Z tohto dôvodu už na niektorých pracoviskách zabezpečili tlmočníkov, s prekladaním pomáhajú i študenti z vysokých škôl a dobrovoľníci.

„V prípade záujmu uvítame pomoc s tlmočením aj ďalších dobrovoľníkov, hlásiť sa môžu na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je potrebná ich pomoc,“ doplnila.