Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Oddiel jazdnej polície SR ma aktuálne devätnásť koní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Oddiel jazdnej polície pôsobil najmä v okolí Bratislavy a podľa požiadaviek aj mimo hlavného mesta Slovenska odo dňa 1. apríla 1992.

Bratislava 23. januára (TASR) – V súčasnosti zo všetkých slovenských ozbrojených zložiek využíva pri svojej práci kone už len Policajný zbor (PZ) SR, respektíve Ministerstvo vnútra SR, pričom história služobnej hipológie na Slovensku sa datuje od roku 1991. Momentálne slovenská jazdná polícia disponuje 19 služobnými koňmi.

TASR to objasnil veliteľ oddelenia jazdnej polície Bratislava, odboru kynológie a hipológie Prezídia PZ SR Henrich Richter. "Vznik služobnej hipológie na území Slovenska po roku 1989 môžeme datovať ku dňu vzniku experimentálneho oddielu jazdnej polície v Bratislave, ktorý bol založený v roku 1991, a to formou prenájmu šiestich koní z jazdeckého oddielu Karpatia Bratislava. Zároveň bolo vyčlenených 15 policajtov z rôznych útvarov PZ na základe obežníka, rozoslaného v tých časoch po všetkých okresných riaditeľstvách PZ na Slovensku," priblížil.

Ako ďalej uviedol, začiatky tohto útvaru teda môžeme presne datovať do čias pôsobenia vtedajšieho ministra vnútra SR Ladislava Pittnera a to k 2. septembru 1991, keď sa na základe nariadenia ministra vnútra SR z 1. augusta 1991, vydali dočasné smernice o zriadení, organizácii a činnosti oddielu jazdnej polície Bratislava. Od uvedeného dátumu sa začala písať novodobá história služobnej hipológie na území Slovenska po Nežnej revolúcii.

Týmto nariadením sa v záujme skvalitnenia výkonu služby v ťažko dostupných terénoch, zabezpečenia verejného poriadku počas spoločenských, kultúrnych a športových podujatí, ako aj pri pátracích akciách ustanovilo, že oddiel jazdnej polície PZ SR sa experimentálne zriaďuje v pôsobnosti Mestského veliteľstva PZ SR Bratislava.

"Zároveň bolo stanovené, že jazdná polícia bude vykonávať službu na celom území hlavného mesta SR Bratislavy. Samozrejme prezident PZ SR mohol rozhodnúť o nasadení jazdnej polície aj mimo územia hlavného mesta. Policajti tohto útvaru boli zaradení na novozriadenom experimentálnom oddiely jazdnej polície v Bratislave, kde nastúpili na šesťmesačný kurz v areáli jazdeckého klubu Karpatia Bratislava. Vtedajšie vedenie ministerstva vnútra dalo prísľub, že na území Slovenska budú zriadené tri oddiely jazdnej polície, okrem Bratislavy aj vo výstavnom meste Nitra a tretí bol plánovaný v turistickej oblasti Vysoké Tatry," povedal Richter.

Oddiel jazdnej polície pôsobil najmä v okolí Bratislavy a podľa požiadaviek aj mimo hlavného mesta Slovenska odo dňa 1. apríla 1992, kedy môžeme datovať prvý výkon hliadkovej služby útvaru s využitím služobnej hipológie. "Na spestrenie možno spomenúť, že prvým zaisteným páchateľom trestného činu príslušníkmi tohto útvaru boli pytliaci na rieke Morava. Počas konania medzinárodného pohárového zápasu medzi mužstvami Slovan Bratislava a Ferencváros Budapešť v roku 1992 bola na Tehelnom poli v Bratislave po prvýkrát využitá jazdná polícia aj pri bezpečnostnom opatrení, ako jedna zo zložiek poriadkovej polície. Vtedy zároveň prišlo k jej intenzívnemu a veľmi efektívnemu využitiu proti rozvášnenému davu fanúšikov maďarského futbalového mužstva," uviedol ďalej.

Služobná hipológia tu podľa jeho slov jasne preukázala svoje obrovské možnosti a efektivitu využitia počas takýchto podujatí konaných na území celého Slovenska. Po týchto skúsenostiach bol prvý oddiel jazdnej polície oficiálne začlenený do štruktúr PZ SR, a to 4. augusta 1993.

"Dátumom 1. január 1993 a vznikom samostatnej Slovenskej republiky sa na našom území stal tento oddiel jediným útvarom zaoberajúcim sa služobnou hipológiou v PZ SR, či v akýchkoľvek iných štátnych zložkách. Zmenami vo vedení štátu ako aj na ministerstve vnútra SR sa priority ministrov menili a bolo rozhodnuté, že ďalšie oddiely jazdnej polície sa zatiaľ na Slovensku zriaďovať nebudú a ich zriaďovanie bude plne v kompetencii Krajských riaditeľstiev PZ so zreteľom na výšku vynaložených finančných nákladov na prevádzku takéhoto útvaru," vysvetlil Richter.

Na archívnej snímke príslušníci oddielu jazdnej polície z Bratislavy, veliteľ oddielu kpt. Henrich Richter na kobylke Cherry.
Foto: TASR Vladimír Benko/MV SR


V ďalšom období sa výkon služby oddielu jazdnej polície podľa potrieb základných útvarov preniesol aj do historického centra Bratislavy, kde sa stretol s pozitívnou odozvou občanov a zahraničných turistov. Vtedajšie vedenie sa zameralo aj na preventívnu a reprezentačnú činnosť, začali sa vykonávať ukážky služobnej činnosti a jazdná polícia sa stala aj reprezentačným útvarom v zahraničí, keďže sa policajti začali zúčastňovať na rôznych policajných pretekoch, kde dosiahli viacero pozoruhodných úspechov aj v medzinárodnej konkurencii.

"V roku 2006 bol odbor služobnej kynológie PPZ premenovaný na odbor služobnej kynológie a hipológie PPZ a týmto dostal za úlohu odborne riadiť, usmerňovať, koordinovať a kontrolovať činnosť služobnej hipológie vtedy zaradenej pod odbor poriadkovej polície KR PZ Bratislava. Od 1. marca 2008 bolo oddelenie jazdnej polície Bratislava preradené pod tento odbor a od 1. septembra 2008 bolo zriadené oddelenie jazdnej polície aj v Košiciach," povedal.

Momentálne jazdná polícia na Slovensku disponuje 19 služobnými koňmi väčšinou plemena slovenský teplokrvník, pochádzajúcich z Národného žrebčína v Topoľčiankach.

Podľa Richtera niet pochýb, že jazdná polícia ako uniformovaná, vo väčšine svojich činností verejne a neskryte pôsobiaca zložka PZ je určená na preventívne pôsobenie a predchádzanie nežiaducich spoločenských javov a kriminality.

"Uniformovaný policajt na koni má pred ľuďmi na zemi omnoho väčší rešpekt. Ďalej v členitých a ťažko dostupných terénoch je mobilnejší a má zo svojej výšky v sedle aj oveľa lepší prehľad o situácii v okolí. Všetky tieto výhody sa pri výkone hliadkovej služby, pátracích akcií a bezpečnostných opatrení dajú veľmi efektívne uplatniť aj v praxi. Hliadková služba, policajné akcie a bezpečnostné opatrenia sa vykonávajú na základe požiadaviek útvarov poriadkovej polície v miestach, kde sa konajú rôzne kultúrne, spoločenské a športové podujatia a kde sa predpokladá zvýšené riziko narušenia verejného poriadku, alebo páchania trestnej činnosti rôzneho druhu," dodal na záver Richter.