Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Odkaz M. R. Štefánika je nadčasový, zhodli sa viacerí politici

Na archívnej snímke busta generála Milana Rastislava Štefánika z pálenej hliny od sochára Josefa Pospíšila. Foto: TASR - František Iván

Milan Rastislav Štefánik zohral podľa slov rezortu obrany dôležitú úlohu pri formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny.

Bratislava 4. mája (TASR) - Odkaz generála Milana Rastislava Štefánika má nadčasový charakter, obsahuje posolstvo demokracie a slobody. Pri príležitosti 101. výročia smrti Štefánika to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Výročie si na sociálnej sieti pripomenuli aj viacerí politici.

"Odkaz a dielo generála Štefánika má nadčasový charakter, pretože v myšlienkach, ktoré presadzoval, môžeme aj v súčasnosti nájsť dôležité posolstvo, a to hodnoty demokracie a slobody," uviedol Naď a poukázal na viaceré jeho zásluhy, ako aj na jeho úlohu pri vzniku samostatného štátu Čechov a Slovákov. Predstavitelia rezortu obrany si v pondelok uctili pamiatku Štefánika na nábreží Dunaja v Bratislave a pri mohyle Štefánika na Bradle.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na sociálnej sieti pripomenula slová Štefánika: "Kto si myslí, že mu slobodu vybojujú druhí, ten jej nie je hoden." Podčiarkla dôležitosť Štefánikovho významu nielen pre Slovensko, ale aj pre Českú republiku. "Na rozdiel od Tomáša Garrigua Masaryka chápal, že bez vlastnej armády žiadne Československo nevznikne. Čo si zaumienil, to aj zrealizoval. Štefánik sa riadil heslom 'Veriť, milovať a pracovať'. Keby sme si všetci zobrali z jeho bohatého odkazu iba toto, určite dobre bude," skonštatovala.

Štefánika medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej histórie zaradil aj podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD). "Jeho diplomatický talent, schopnosť reagovať na zmeny v európskej politike, vojenské schopnosti významne prispeli k vzniku Československej republiky. Je pre nás veľkou inšpiráciou aj do súčasných dní," uviedol na sociálnej sieti.

Milan Rastislav Štefánik zohral podľa slov rezortu obrany dôležitú úlohu pri formovaní československého zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny, čím sa zároveň pričinil o vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Zahynul v nedeľu ráno 4. mája 1919, keď sa jeho lietadlo zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji.