Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Odkaz Nežnej revolúcie pripomenuli aj predsedovia koaličných strán

Na snímke predseda Smeru-SD Robert Fico (SMER-SD), zľava predseda SNS a R SR Andrej Danko (SNS) a sprava Béla Bugár (Most-Híd), foto z archívu. Foto: TASR

Sedemnásteho novembra 1989 som sa tešil na slobodu a otvorenie hraníc, skonštatoval predseda SNS Andrej Danko.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Zmena po Novembri '89 priniesla nové výzvy, slobodu si treba vážiť a pristupovať k nej zodpovedne. Aj takto reagovali predstavitelia koaličných politických strán na 30. výročie Nežnej revolúcie. Na sociálnych sieťach pripomenuli odkaz novembrových udalostí.

"Aj keď s pádom železnej opony spájali občania túžbu po lepšom živote, netreba si zakrývať oči pred tým, že transformácia spoločnosti znamenala pre milióny občanov pokles životnej úrovne a pre státisíce z nich prepad do pásma chudoby, z ktorého sa postupne začali dostavať až po roku 2007," podotkol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Súčasné médiá sú podľa jeho slov plné jednostranných informácií nekriticky oslavujúcich význam Novembra. Zdôraznil presvedčenie, že politické práva môžu byť v plnej miere využívané iba za predpokladu, že občanom bude poskytnuté široké sociálne práva.

November '89 si pripomenul aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Bez akéhokoľvek pátosu môžem povedať, že zo dňa na deň sa všetko od základov zmenilo. Nová politicko-spoločenská realita priniesla nové výzvy," skonštatoval. Zároveň zdôraznil potrebu vážiť si získanú slobodu.

"Sedemnásteho novembra 1989 som sa tešil na slobodu a otvorenie hraníc. Po 30 rokoch ale môžem tvrdiť, že sloboda nie je bezbrehá a nie je správne len tak niekoho urážať, najmä v internetovom priestore, kde je určitá anonymita," skonštatoval predseda SNS Andrej Danko. Upozornil na to, že popri slobode a práve je tiež povinnosť rešpektovať aj práva iného. "V mene liberalizmu si nemôžeme myslieť, že sloboda znamená, že sa môže všetko," dodal.