Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odkaz pre starostu vlani najlepšie vyriešili tri samosprávy

Na archívnej snímke župný dom v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Najčastejšími "odkazmi pre starostu" boli v roku 2020 podnety týkajúce sa zelene a životného prostredie.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Zlaté vedro, ocenenie pre samosprávy, ktoré najefektívnejšie riešia podnety občanov prostredníctvom portálu odkazprestarostu.sk, získali za rok 2020 Nitra, Dubnica nad Váhom a Malacky. Ocenenia odovzdali v pondelok samosprávam zástupcovia Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), ktorý projekt Odkaz pre starostu zastrešuje.

Nitra zvíťazila v skupine miest nad 20.000 obyvateľov v kategórii riešenie podnetov. Vlani toto krajské mesto vyriešilo 572 podnetov od občanov. V oblasti komunikácie zvíťazila Dubnica nad Váhom. V skupine samospráv pod 20.000 obyvateľov zvíťazilo v oboch oblastiach, teda pri riešení podnetov aj komunikácií, mesto Malacky.

V roku 2020 užívatelia webstránky a mobilných aplikácií Odkaz pre starostu pridali 18.441 podnetov a samosprávy z nich úspešne vyriešili 7545, teda 41 percent. V riešení je ďalších 7954, ďalšie stále čakajú na odpoveď.

Najčastejšími "odkazmi pre starostu" boli v roku 2020 podnety týkajúce sa zelene a životného prostredie (4698). "V posledných rokoch vidíme zvyšujúci sa záujem obyvateľov o túto oblasť, pod ktorú spadá napríklad starostlivosť o stromy, kríky a trávnaté plochy, ale aj odpratávanie odpadkov a čiernych skládok. V roku 2020 ich bolo prvýkrát viac ako problémov na cestách, čo bývala doteraz tradične najväčšia kategória," zhodnotila Veronika Hincová Frankovská, analytička SGI. Ďalšie nahlásené podnety sa týkali aj parkovania, autovrakov, mestského mobiliáru, dopravného značenia či vizuálneho smogu.

Za rok 2020 bolo ocenenie odovzdané celkovo 11 samosprávam. Okrem víťazných sa v prvej trojke umiestnilo aj hlavné mesto Bratislava, bratislavská mestská časť Rača, Púchov, Dolný Kubín, Levice, Handlová, Prievidza a mestská časť Košice – Krásna.

Prostredníctvom portálu Odkaz pre starostu momentálne so svojimi obyvateľmi komunikuje viac ako 170 samospráv po celom Slovensku. Portál funguje už 11 rokov.