Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Odkazom prvej ČSR je dôležitosť demokracie, zhodli sa Dostál a Osuský

Na archívnej snímke poslanec parlamentu Ondrej Dostál. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci v minulosti predkladali návrh, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom bez toho, aby vznikli ekonomické dôsledky.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Odkazom prvej Československej republiky (ČSR) je vznik demokracie, zhodujú sa poslanci Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál a Peter Osuský (obaja SaS). Sú spolupredkladateľmi novely, ktorou by sa 28. október ako deň vzniku ČSR stal štátnym sviatkom. Návrh je momentálne v druhom čítaní. Strana Za ľudí pripomína, že ak by pred 102 rokmi nevznikla ČSR, je veľmi pravdepodobné, že by sme dnes nemali svoj vlastný štát.

Osuský označil 28. október za úsvit moderných dejín demokracie na Slovensku. "Ide o dátum, ktorý bol hádam tým najzlomovejším v našich moderných dejinách, pretože sme vďaka nemu nadobudli nielen demokraciu, ale i takú dôležitú vec ako hranice, vymedzenie a uznanie. A všetko to, čo prišlo potom, dobré aj zlé, stálo na tomto základe," skonštatoval.

V minulosti Osuský s Dostálom predkladali návrh, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom bez toho, aby vznikli ekonomické dôsledky. Dosiahnuť to chceli vypustením 1. septembra ako Dňa ústavy zo zoznamu štátnych sviatkov a jeho preradením medzi pamätné dni. Dôvodom bolo, že na vznik samostatnej Slovenskej republiky odkazuje nielen Deň ústavy, ale aj 1. január. Poslanci pripomínajú, že vypustenie tohto štátneho sviatku by pravdepodobne v pléne neprešlo. V súčasnosti preto navrhli nevyradiť žiaden zo štátnych sviatkov, ich počet by sa mal zvýšiť na šesť. Po novom by teda 28. október mohol byť štátnym, ale nebol by dňom pracovného pokoja.

Strana Za ľudí si myslí, že v časoch po prvej svetovej vojne bol vznik ČSR medzinárodným zázrakom, ktorý zmenil chod našich dejín. "Aj preto sa naši poslanci podpísali pod novelu zákona, kde navrhujeme, aby bol 28. október štátnym sviatkom," pripomenula strana.

"Aj keď postavenie slovenskej časti spoločného štátu nebolo ideálne, je nepopierateľným faktom, že vznikom Československa sa Slovensko stálo štátotvorným národom so slovenčinou ako jedným z dvoch úradných jazykov, ktoré postupne budovalo vlastné štátne orgány a kultúrne inštitúcie," uviedol Smer-SD na sociálnej sieti s tým, že šlo o kľúčovú udalosť v histórii oboch národov. Pripomenul, že v trojici kľúčových osôb stojacich za vznikom spoločného štátu bol aj Milan Rastislav Štefánik. "Aj keď už uplynulo 27 rokov od rozdelenia Československa, spoločná história, príbuzný jazyk aj množstvo hlbokých rodinných prepojení medzi Čechmi a Slovákmi nás predurčujú zostať najbližšími priateľskými národmi," dodal.

Mimoparlamentná strana Hlas-sociálna demokracia považuje výročie za míľnik v histórii slovenského národa. "České a slovenské politické elity v tom období využili historickú príležitosť na budovanie štátnosti postavenej na princípoch modernej demokracie. Zároveň toto spoločné spolužitie s Čechmi vytvorilo podmienky na politické dozrievanie Slovákov, ktoré vyústilo po dlhých rokoch k vzniku samostatnej SR," uviedla pre TASR hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Opozičná ĽSNS výročie podľa slov jej hovorcu Ondreja Ďuricu neoslavuje. „V historickom kontexte to nevnímame ako obdobie naplnenia slovenskej túžby po sebaurčení a samostatnosti. Občanov ČR však považujeme za bratský národ a vážime si naše vzájomné nadštandardné vzťahy," uviedol.

V stredu uplynulo 102 rokov od vzniku ČSR. Národný výbor československý v Prahe prevzal moc, vydal prvý zákon o zriadení samostatného československého štátu a zverejnil v Lidových novinách známe zvolanie "Lide československý!". To boli hlavné udalosti 28. októbra 1918, ktoré položili základy ČSR.