Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Plénum odobrilo dohody o vzťahoch medzi EÚ a Novým Zélandnom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Partnerské dohody sú podľa Ústavy SR medzinárodnými zmluvami, ktoré majú prednosť pred zákonmi.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR v piatok vyslovilo súhlas s Partnerskou dohodou o vzťahoch a spolupráci medzi EÚ a jej členskými štátmi na jednej strane a Novým Zélandom na strane druhej. Takisto poslanci odobrili aj partnerskú dohodu o spolupráci členských krajín EÚ so Singapurom.

"Partnerská dohoda vytvára základ pre spoluprácu v oblasti globálneho rozvoja a humanitárnej pomoci, hospodárskych a obchodných záležitostí, spravodlivosti, slobody a bezpečnosti. Partnerská dohoda sa ďalej dotýka aj iných oblastí, akými sú výskum, inovácie a informačná spoločnosť, vzdelávanie, kultúra či oblasť trvalo udržateľného rozvoja, energetiky a dopravy," píše sa v materiáli o dohode s Novým Zélandom.

Dohoda so Singapurom je podľa predkladacej správy ďalším krokom na ceste "k intenzívnejšej politickej a hospodárskej prítomnosti EÚ v juhovýchodnej Ázii". Upravuje spoluprácu v oblastiach obchodu a investícií, spravodlivosti, slobody a bezpečnosti, zamestnanosti a sociálnych vecí, energetiky, dopravy, vzdelávania a kultúry, zdravia a životného prostredia. Zároveň obsahuje štandardné politické ustanovenia EÚ týkajúce sa ľudských práv, Medzinárodného trestného súdu, zbraní hromadného ničenia, ručných a ľahkých zbraní a boja proti terorizmu.

Partnerské dohody sú podľa Ústavy SR medzinárodnými zmluvami, ktoré majú prednosť pred zákonmi.