Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Platby za poistencov štátu aj základného imania VšZP sa zvýšia

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas rokovania 72. schôdze vlády SR 23. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Základné imanie VšZP sa zvýši formou peňažného vkladu prostredníctvom štátnych finančných aktív.

Bratislava 23. marca (TASR) - Vláda v stredu odobrila zvýšenie platby za štátnych poistencov v tomto roku vo výške 100 miliónov eur a tiež zvýšenie základného imania štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Dofinancovanie zdravotníctva týmto spôsobom už v utorok (22. 3.) avizovali ministri financií a zdravotníctva Igor Matovič (OĽANO) a Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Okrem vládou schválených opatrení má ďalších 145 miliónov eur priniesť vyšší výber poistného. Dofinancovanie má podľa Lengvarského vyriešiť aj nespokojnosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí hrozia vypovedaním zmlúv so zdravotnými poisťovňami.

Základné imanie VšZP sa zvýši formou peňažného vkladu prostredníctvom štátnych finančných aktív. "Dôvodom zvýšenia základného imania spoločnosti VšZP je kompenzácia negatívnych dosahov, ktoré boli nepredvídateľné, mimo sféru vplyvu spoločnosti VšZP a zároveň majú významný negatívny dosah na hospodárenie spoločnosti VšZP," uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Základné imanie štátnej poisťovne sa má navýšiť od 120 do 160 miliónov eur. Finančné prostriedky vo výške 120 miliónov eur majú byť uvoľnené po tom, ako minister zdravotníctva zabezpečí uzatvorenie zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti v pôsobnosti štátu. Podľa uznesenia by tak mal urobiť do 29. marca.

Zároveň má rezort zdravotníctva a rezort financií uzatvoriť dodatok k memorandu o vzájomnej spolupráci, ktorého súčasťou budú podmienky na uvoľnenie časti štátnych finančných aktív do výšky 40 miliónov eur. Tie budú uvoľnené až po splnení konkrétnych opatrení.

Proti schváleniu hlasovali všetci štyria ministri strany SaS, potvrdil po rokovaní vlády predseda Richard Sulík. Ozrejmil, že strana navrhovala zvýšiť základné imanie o nižšiu sumu. Tiež, že VšZP by nemala dostať žiadne peniaze, kým nesplní podmienky memoranda, ktoré majú zvýšiť jej efektivitu. "Ide o nekorektný a nesprávny prístup k verejným financiám," doplnil.