Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ódor: Globálne otepľovanie je príležitosťou na modernizáciu ekonomiky

Na snímke sprava nový minister životného prostredia Milan Chrenko, predseda vlády odborníkov SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády odborníkov Lívia Vašáková počas brífingu po rokovaní na pôde rezortu životného prostredia v Bratislave v piatok 19. mája 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zelené témy považujem za extrémne dôležité, a to aj z toho titulu, že globálne otepľovanie nás veľmi nepríjemne dobehne, ak neurobíme tie kroky, ktoré musíme, poznamenal Ódor.

Bratislava 19. mája (TASR) - Globálne otepľovanie je príležitosťou na modernizáciu ekonomiky, implementáciu zelených technológií či dekarbonizáciu priemyslu. Zhodli sa na tom premiér Ľudovít Ódor a minister životného prostredia Milan Chrenko po spoločnom piatkovom stretnutí na envirorezorte.

"Zelené témy považujem za extrémne dôležité, a to aj z toho titulu, že globálne otepľovanie nás veľmi nepríjemne dobehne, ak neurobíme tie kroky, ktoré musíme," poznamenal Ódor.

Prioritami ministerstva budú podľa Chrenka klimatická zmena a a adaptácia na ňu, ochrana biodiverzity a najvzácnejších lokalít. Plánuje pokračovať v reforme národných parkov a vo vyhlasovaní zonácií. Chce, aby ľudia, ktorí žijú v týchto územiach, mali z toho benefity. Ochrana prírody bude podľa ministra založená na analýzach, na základe ktorých bude stavať rezort stavať všetkých svoje rozhodnutia.



"Zodpovedný prístup k ochrane životného prostredia nie je len o ochrane prírody, predchádzaniu klimatických zmien, ale predovšetkým o ochrane zdravia ľudí a o zvyšovaní kvality života ľudí v regiónoch a mestách a o zelených príležitostiach pre ekonomiku," skonštatoval šéf envirorezortu.

Na dosiahnutie cieľov bude chcieť využiť eurofondy, financie z plánu obnovy a Envirofondu. "Budeme sa snažiť zanalyzovať, kde sú nejaké prekážky a urýchliť čo najviac využívanie týchto zdrojov," poznamenal Chrenko.